Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Περού: Πάνω από 600.000 κρούσματα κορωνοϊού - Σχεδόν 28.000 οι θάνατοι



Στο Περού ξεπεράστηκε χθες, Δευτέρα, το ορόσημο των 600.000 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ωστόσο το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 βρίσκεται σε πτώση.

Η χώρα καταγράφει ως εδώ 600.438 κρούσματα (+6.122 από την προηγουμένη).

Άλλοι 150 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 σημειώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων δυόμισι μηνών, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στο κράτος των Άνδεων να φθάνει τους 27.813 νεκρούς.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, πίσω από τη Βραζιλία (115.309 θάνατοι) και το Μεξικό (60.480) σε απόλυτα μεγέθη. Αλλά κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό, είναι η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στην υποήπειρο, με 839 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Αντιμέτωπη με την εξάπλωση της ασθένειας, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε απόλυτο κορεσμό το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στις συναθροίσεις και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο.

Το βράδυ του Σαββάτου, 13 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε γεμάτη ντισκοτέκ στη Λίμα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την αστυνομία που πήγε να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα ένδεκα από τα δεκατρία θύματα διαπιστώθηκε μεταθανάτια ότι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό – όπως και οι 15 από τους 23 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν σε αυτή την έφοδο.

Ο πρόεδρος Βισκάρα εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία και την «οργή» του για «την ανευθυνότητα» της διεύθυνσης αυτού του νυχτερινού κέντρου, που διαφήμιζαν τη γιορτή που οδήγησε στην τραγωδία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.