Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πένυ Μόρντοντ: Από βοηθός μάγου στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον..



H Lady Penelope ήταν χαρακτήρας της καλτ βρετανικής παιδικής τηλεοπτικής σειρά Thunderbirds. Μυστική πράκτορας με έδρα το Λονδίνο, φημισμένη για τα κομψά ντυσίματά της και τη ροζ Rolls Royce της — εξοπλισμένη με πολυβόλα και αλεξίσφαιρο γυαλί.

Είναι επίσης η αγαπημένη κούκλα της Πένι Μόρντοντ, πρώην βοηθού ενός...μάγου, και παντελώς άγνωστης υφυπουργού στους Βρετανούς, τουλάχιστον μέχρι...χθες.

«Έχει όντως λίγη Lady Penelope στον χαρακτήρα της, λέει συνάδελφός της. Είναι λαμπερή, και είναι ικανή να έχει κρυμένο όπλο  στο αυτοκίνητο».

Η Μόρντοντ,που ως κόρη αλεξιπτωτιστή πήρε το όνομά της από το καταδρομικό του Βασιλικού Ναυτικού HMS Penelope,  έκανε την έκπληξη από το πουθενα. Ξαφνικά  φιγουράρει,ως φαβορί στην λίστα για την διαδοχή Τζόνσον, δεύτερη μετά τον Σουνάκ. 

Το «βρώμικο» στοίχημα

Αν γίνει πρωθυπουργός, θα πρέπει να «συστηθεί» στους πολίτες. Δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μόλις το 20 τοις εκατό των Βρετανών γνωρίζουν ποια ειναι– λίγο περισσότερο από το 12 τοις εκατό όσων ισχυρίστηκαν πως  γνώριζαν έναν  βουλευτή - «μαϊμού»  που εφηύρε ο δημοσκόπος ως δοκιμαστικό. 

Πριν από αυτήν την εβδομάδα ήταν περισσότερο γνωστή για την συμμετοχή της στο ριάλιτι «Splash!»  όπου  ο ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ καλούσε διάσημα πρόσωπα  σε διαγωνισμό κατάδυσης.

Στους συναδέλφους της πολιτικούς πάλι, είναι γνωστή για τη  περιβόητη ομιλία της για τα πουλερικά στο κοινοβούλιο, που  χρησιμοποίησε την λέξη «cock» (πέος), καθώς είχε χάσει ένα στοίχημα που είχε βάλει με φίλους της. 

Στο κυβερνητικό παλμαρέ της, ξεχωρίζει το ότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας, πλην όμως για λίγο, και το ότι υπήρξε ενθερμη Brexiter.

Ήταν αυτή, και όχι ο Τζόνσον,συμφωνα με τον τότε υπουργό για το Brexit Ντείβιντ Ντέιβις που σήκωσε αναστημα στην συνάντηση του Checkers, την σύνοδο των υπουργών στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία,  όπου η Τερέζα Μέι προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει την πρότασή της για την Βρετανική έξοδο από την ΕΕ. 

Εκ διαμέτρου αντίθετη ειναι βέβαια η τοποθέτηση του διαπραγματευτή του Brexit Ντέιβιντ Φροστ, που  επιτέθηκε εναντίον της σε τηλεοπτική του συνέντευξη αυτήν την εβδομάδα. Παραπονέθηκε ότι δεν ήταν «πλήρως υπόλογη ή πάντα παρούσα» ενώ αμφισβήτησε τη δέσμευσή της ένταντι του Brexit.

 Who is who

Το ιστορικό της Μόρντοντ δεν είναι αυτό ενός τυπικού συντηρητικού. Γεννημένη στο Τορκί του Ντέβον, η μητέρα της πέθανε από καρκίνο του μαστού όταν ήταν 15 ετών.Αφού έφυγε από τη ζωή η μητέρα της, ο δίδυμος αδερφός της άφησε το σχολείο και πήγε να δουλέψει σε ένα εργοστάσιο, ενώ ο πατέρας τους δούλευε για να πληρώσει τους λογαριασμούς, παλεύοντας με τον καρκίνο.

Η ίδια βοήθησε στην ανατροφή του αδελφού της, εργαζόμενη σε ορφανοτροφεία στη Ρουμανία πριν μπει στο πανεπιστήμιο ενώ διατέλεσε  και… βοηθός ταχυδακτυλουργού!

 Κατατάχθηκε επίσης ως έφεδρος στο Βασιλικό Ναυτικό, κάτι που τονίζει πολύ κατά τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις, μεταξύ άλλων ως βοηθός του κόμματος των Τόρις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Γουίλιαμ Χέιγκ και στις δύο επιτυχημένες προεδρικές εκστρατείες του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στις ΗΠΑ

 Η τρίτη  γυναίκα πρωθυπουργος;

 «Κανείς δεν ξέρει καλά την Πένυ», είπε παντως ανώτερος βουλευτής που εξακολουθεί να αναζητεί ποιον θα υποστηρίξει. «Κανείς δεν ξέρει τι είναι. Είναι ένα κλειστό βιβλίο».

Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι αν μπορούσε να περάσει στους δύο τελευταίους, θα κέρδιζε. Θα ήταν η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, ακολουθώντας τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ και της Τερέζα Μέι.

Υπερβολικά φιλόδοξο για μία άγνωστη; Θα δείξει...