Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 -

Πεκίνο: Δεν απαιτείται πια αρνητικό τεστ για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και εμπορικάΗ δημοτική αρχή του Πεκίνου, της κινεζικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα απαιτείται πλέον οι πολίτες που θέλουν να εισέλθουν σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κοροναϊό αποθηκευμένο στην ειδική εφαρμογή στα κινητά τους (φωτογραφία αρχείου του Reuters/Tingshu Wang, επάνω, από σούπερ μάρκετ στο Πεκίνο).

Μείωση των κρουσμάτων

Ωστόσο, η προϋπόθεση αυτή συνεχίζει να ισχύει για την είσοδο σε ίντερνετ καφέ, σχολεία, μπαρ, κλειστά γυμναστήρια και γηροκομεία.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν παράλληλα μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, για 8ο συνεχόμενο 24ωρο.

Εκαναν λόγο για 28.062 μολύνσεις, 5.046 με συμπτώματα της COVID-19 και 23.016 ασυμπτωματικές, που καταμετρούν χωριστά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισ. κατοίκους παραμένει στους 5.235 νεκρούς επί συνόλου 345.529 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό υπουργείο Υγείας), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σταδιακή χαλάρωση

Μετά τις συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι αρχές στην Κίνα ξεκινούν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού.

Το προηγούμενο διάστημα στην Κίνα ήταν εύφλεκτο. Συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκκλήσεις διεθνών θεσμών, ήταν ο συνδυασμός που ανάγκασε τον Σι να αναθεωρήσει τη μηδενική πολιτική του κορονοϊού.

Ετσι, οι υγειονομικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν ίσως και αύριο, Τετάρτη, νέα μέτρα για τη χαλάρωση ορισμένων από τους αυστηρότερους στον κόσμο περιορισμούς κατά της COVID-19, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην προοπτική αλλαγών μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις και τον αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο.