Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό



Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, το οποίο είναι πλέον κυρίαρχο στη Βρετανία, είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από αυτό που κυριαρχούσε προηγουμένως στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, τρεις ημέρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης για την άρση των τελευταίων περιορισμών.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι το Δέλτα, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι κατά 40% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή των βρετανικών υγειονομικών αρχών (Public Health England), 42.323 κρούσματα (έναντι 29.892 πριν από μια εβδομάδα) αυτού του στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου το Δέλτα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται.

Η υγειονομική αρχή της Βρετανίας έκρινε ωστόσο "ενθαρρυντικό" το ότι παρατηρεί πως η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από μια αύξηση των νοσηλειών στα ίδια ποσοστά. Περίπου χίλιοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους" στους πληθυσμούς στους οποίους ο αριθμός των ανθρώπων που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι αυξημένος, υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της Βρετανίας.

Αν και "ο εμβολιασμός", "η καλύτερη άμυνά μας" "μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δεν τον εξαλείφει", υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της βρετανικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Τζένι Χάρις.

Η Βρετανία, η πιο πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από την COVID-19, πραγματοποιεί μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία έχει επιτρέψει τη χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.

Έπειτα από ένα παρατεταμένο λοκντάουν τον χειμώνα, η κυβέρνηση ήρε προοδευτικά τους περιορισμούς, αλλά η άρση των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η οποία ξεπερνά τα 6.000 ή και τα 7.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες. Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ