Δευτέρα 06 Απριλίου 2020 -
Μερική συννεφιά

10 °C

Σήμερα, 6. Απριλίου 2020

Παραιτήθηκε αιφνιδίως ο Πρωθυπουργός της ΜαλαισίαςΟ Μαχάτιρ Μοχάμαντ παραιτήθηκε αιφνιδίως σήμερα από πρωθυπουργός της Μαλαισίας, αφήνοντας το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας σε πολιτική αναταραχή, ωστόσο ο μονάρχης της χώρας τού ζήτησε να παραμείνει ως μεταβατικός πρωθυπουργός έως ότου οριστεί ο διάδοχός του.

Η τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μαλαισίας τέθηκε εν αμφιβόλω ύστερα από συνομιλίες το σαββατοκύριακο μεταξύ κάποιων μελών του και ομάδων της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα εξαιρούσε τον Ανουάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος είχε χριστεί διάδοχος του Μαχάτιρ.
Ο Ανουάρ και ο Μαχάτιρ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν τις εκλογές του 2018 και να εκδιώξουν την Εθνική Οργάνωση της Ενωμένης Μαλαισίας (UMNO) που πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαετίες στην πολιτική ζωή της χώρας, σε μια συμμαχία που βασίστηκε στη δέσμευση ότι ο Μαχάτιρ θα παραχωρούσε την εξουσία στον Ανουάρ.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαχάτιρ, που στα 94 του είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός του κόσμου, και του Ανουάρ, 72 ετών, καθόρισε τα πολιτικά πράγματα στη Μαλαισία για δεκαετίες.
Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση του Μαχάτιρ ύστερα από συνάντηση με τον ίδιο, ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής γραμματέας Μοντ Ζούκι Άλι.