Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πανυγηρίζει η NASA: Εκτοξεύθηκε ο αμερικανικός πύραυλος για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό



Μία μεγάλη ημέρα σήμερα για τη ΝΑSΑ που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πορεία του πρώτου διαστημόπλοιου της εταιρείας «Space X» του Έλον Μασκ, ονόματι «Crew Dragon». Το διαστημόπλοιο ξεκίνησε την ιστορική του δοκιμαστική πτήση πάνω σ΄ έναν πύραυλο «Falcon» λίγο μετά τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η SpaceX και η NASA ελπίζουν πως αυτή η μη-επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση που ονομάζεται Demo-1, θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής. Tο διαστημόπλοιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, εκτοξεύτηκε από το διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στις 2:48 π.μ. (τοπική ώρα). Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, τότε το «Crew Dragon» που ξεκίνησε το ταξίδι του για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν από την αυγή του Σαββάτου, αναμένεται να φθάσει στο εργαστήριο χαράματα Κυριακής. 

 

View image on Twitter
 

Το διαστημόπλοιο «Crew Dragon» μεταφέρει ένα «ανδρείκελο», τον «Riplay» που είναι ντυμένο με μία διαστημική στολή καθώς και εφόδια βάρους 181 κιλών. 

Η αποστολή θα έχει διάρκεια πέντε ημέρες.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝASA, στις 8 Μαρτίου, το Crew Dragon θα αποκολληθεί και θα προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριντα. να σκάφος ανάκτησης της «SpaceX» θα το περισυλλέξει και θα το μεταφέρει πίσω στο ακρωτήριο Κένεντι.