Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

12 °C

Σήμερα, 28. Οκτωβρίου 2021

Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας: «Η τιμή καθορίζει σε ποιες χώρες θα διανεμηθούν τα εμβόλια»Η άνιση διανομή των εμβολίων που προστατεύουν από την Covid-19 είναι το αδύνατο σημείο των προσπαθειών στην καταπολέμηση της νόσου στην αμερικανική ήπειρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

"Η ανισότητα στα εμβόλια παραμένει η 'Αχίλλειος πτέρνα' της απάντησής μας" στην επιδημία, δήλωσε η διευθύντρια του PAHO Δρ Καρίσα Ετιέν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

"Εταιρίες που μετριούνται στα δάκτυλα ενός χεριού παράγουν όλα τα αποθέματα εμβολίων κατά της Covid-19 παγκοσμίως", δήλωσε η Ετιέν. "Πολλές από αυτές αφήνουν την τιμή και τη χώρα προέλευσης και όχι την ανάγκη, να καθορίσουν πώς οι δόσεις αυτές θα διανεμηθούν. Συνεπώς πολλά από τα σημερινά αποθέματα εμβολίων παραμένουν στα χέρια των πλούσιων κρατών ανά τον κόσμο".

Οι χώρες πλήττονται επίσης από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, καθώς περιμένουν ακόμη να παραλάβουν δόσεις που αγοράστηκαν πριν από μήνες, δήλωσε η αξιωματούχος.

Δωρεές σχεδόν 12 εκατομμυρίων εμβολίων από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Σουηδία δεν θα είναι αρκετές για την προστασία των εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που παραμένουν ευάλωτοι, δήλωσε η Ετιέν, προσθέτοντας ότι λίγο πάνω από το 23% των ανθρώπων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ο PAHO θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να φέρει την τεχνολογία mRNA παραγωγής των εμβολίων στην περιοχή και να ενισχύσει τις προσπάθειες παρασκευής, δήλωσε.

 Είναι σημαντικό μετανάστες χωρίς χαρτιά να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και όχι μόνο να προστατεύονται αυτοί αλλά και οι κοινότητες στις οποίες ζουν, πρόσθεσε.ο διευθυντής Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του PAHO Δρ Σίρο Ουγκάρτε, αναφερόμενος στους μετανάστες από τη Βενεζουέλα -- εκατομμύρια μεταξύ αυτών εγκατέλειψαν τη χώρα τους για άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής