Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμιο σοκ από την τεράστια καταστροφή



Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

«Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Έχει εν μέρει κατασβεστεί, απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν», δήλωσε ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού, ενώ ο επικεφαλής της πυροσβεστικής των Παρισίων Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή.
 

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και — ανεκτίμητης αξίας — έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.

Μακρόν: Θα ανοικοδομήσουμε μαζί τη Νοτρ Νταμ

«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα [τοπική ώρα] σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.

Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.

«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος

«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος ότι «αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας.  Αυτό θα είναι το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος θα ξεκινήσει μια διεθνής καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

 

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

Η συγκλονιστική στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού:

 

Embedded video

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε ένα από τα κοσμήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.