Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

"Πάγωσε" η Ευρώπη μετά τη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στη Γαλλία



«Σοκ». Αυτός είναι ο τίτλος που χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο γαλλικές εφημερίδες τη Δευτέρα προκειμένου να περιγράψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας που ανέδειξαν σε μεγάλο νικητή το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν πριν από πέντε χρόνια, στιτς εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Σοκ» είναι ο τίτλος που χρησιμοποιούν η Le Figaro και η Humanite ενώ η Liberation προειδοποιεί στο πρωτοσέλιδό της «Πλησιάζει» καθώς σε 18 μήνες είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στη χώρα.

Ενδεικτικό της μεγάλης και ιστορικής νίκης του Εθνικού Μετώπου είναι ότι στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών κατέγραψε πρωτιά σε έξι από τις συνολικά δεκατρείς περιφέρειες.

Μεγάλη ήταν και η προσωπική νίκη της Μαρίν Λεπέν και της ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, οι οποίες κέρδισαν περισσότερο από το 40% των ψήφων στη βόρεια και τη νοτιοανατολική Γαλλία.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit poll, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα» ενώ, όπως είπε, «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ποσοστά έως και 30%, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι το πρώτο κόμμα χωρίς ανταγωνισμό». 

Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί», ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει τακτική συμμαχία με την αριστερά κατά το δεύτερο γύρο». 

Όπως είπε, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες τους, ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.