Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Ουκρανία: «Σοκαρισμένη» από την καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας«Σοκαρισμένη» δηλώνει η Ουκρανία από το επίμονο μπλοκάρισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο της έγκρισης ενός πακέτου χρηματοδότησης προς το Κίεβο, λόγω πολιτικών αντιπαραθέσεων εδώ και μήνες. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αυτό που μας σοκάρει είναι ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πλησιάζουμε στα τέλη Μαρτίου και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

Εξουθενωμένη από δύο χρόνια ρωσικής επίθεσης, η Ουκρανία παλεύει ενάντια στον ρωσικό στρατό, ανώτερο σε αριθμό στρατιωτών και σε ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προωθηθεί σε αρκετά μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.

«Εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να στηρίζουν άλλες χώρες»

Ο Κουλέμπα τόνισε ωστόσο ότι «η αμερικανική βοήθεια θα έρθει» στο τέλος. «Πρόκειται για την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίζουν χώρες που σέβονται τους ίδιους κανόνες και αρχές που υπερασπίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ ευρύτερο από την Ουκρανία», υποστήριξε.

Η Ουκρανία δεν αποκλείει την ιδέα, που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, να παρέχεται αυτή η βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι δωρεών, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο ενός πιστού του Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση του Αμερικανού πρώην προέδρου να χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.

«Δεν σοκαριζόμαστε όταν ακούμε αυτή την πρόταση να έρχεται από τις ΗΠΑ», αντέδρασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. «Πρέπει πραγματικά να δούμε τις λεπτομέρειες».