Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ουκρανία: Πέταξαν εμβόλια γιατί δεν πήγαν στο ραντεβού γιατροί



Νοσοκομειακές μονάδες στην Ουκρανία πέταξαν κάποια εμβόλια κατά του Covid-19 που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί καθώς γιατροί δεν εμφανίστηκαν στα ραντεβού τους για εμβολιασμό, όπως δήλωσαν σήμερα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Ουκρανία μόλις ξεκίνησε να εμβολιάζει κατά της Covid-19 τα 41 εκατ. πολίτες της αφού έλαβε την πρώτη παρτίδα των 500.000 δόσεων από τα εμβόλια, ινδικής παρασκευής, της AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχει να δώσει μάχη κατά του σκεπτικισμού για τα εμβόλια που προϋπάρχει της πανδημίας.

Το 47% δεν θέλει να εμβολιαστεί

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά έχει επικαλεστεί στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 47% των Ουκρανών δεν θέλει το εμβόλιο.

«Είναι σημαντικό για εμάς να καταλαβαίνουμε πώς στήνονται όλες οι διαδικασίες, για ποιο λόγο οι γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Ολεκσάντρ Κορνιγένκο, επικεφαλής του κόμματος ‘Υπηρέτης του Λαού’ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Είναι πολύ άσχημο, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή…εάν κάποιος δεν προσέλθει, (το φιαλίδιο του εμβολίου) μπορεί διατηρηθεί ανοικτό για 2-3 ώρες, μετά το πέρας των οποίων πρέπει να απορριφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας Μιχαΐλο Ραντούτσκι.

Μόλις 3.141 εμβόλια

Στις 28 Φεβρουαρίου ο συνολικός αριθμός εμβολίων που έχει χορηγηθεί φθάνει τις 3.141, συμπεριλαμβανομένων μόλις 90 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Μαξίμ Στεπάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν απορρίπτονται εμβόλια, προσθέτοντας ότι αυτό έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος εμβολιάστηκε σήμερα, με τη διαδικασία να μεταδίδεται απ’ ευθείας από την τηλεόραση, και δήλωσε ότι σύντομα θα κάνει εμβόλιο και ο Ζελένσκι.

«Απέδειξα με το δικό μου παράδειγμα ότι το εμβόλιο το οποίο κάνουμε είναι ένα απολύτως ασφαλές εμβόλιο, είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο υπουργός.

Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της Ουκρανίας, όπως σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στα εμβόλια, υπό τον φόβο παρενεργειών λόγω της χαμηλής ποιότητας των φαρμακευτικών ουσιών. Αυτού του είδους η έλλειψη εμπιστοσύνης επέτρεψε στην ιλαρά να εξελιχθεί σε επιδημία το 2019.

Τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί ύστερα από την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αυστηρού lockdown στις αρχές του έτους, ιδιαίτερα στο Κίεβο και τη δυτική Ουκρανία, όπου η κυβέρνηση έστησε κινητά νοσοκομεία για να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση στα περιστατικά. Η Ουκρανία έχει καταγράψει 1,3 εκατ. κρούσματα με 26.050 θανάτους λόγω Covid-19 από την 1η Μαρτίου.

Στη βόρεια πόλη του Τσερναφτσί, μόνο 87 από τους 280 γιατρούς συμφώνησαν να εμβολιαστούν, όπως ανέφερε ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου σε ανάρτηση στο Facebook στις 24 Φεβρουαρίου.