Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ουκρανία: 10 τραυματίες και 100 συλλήψεις σε επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον υποστηρικτών του Σαακασβίλι



Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 100 συνελήφθησαν σήμερα στο Κίεβο σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη διαφθορά στην Ουκρανία και είχαν στήσει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας του Κιέβου Άντρι Κρισένκο, χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έξι διαδηλωτές ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και τέσσερις αστυνομικοί.
 

Δεκάδες υποστηρικτές του Μιχαήλ Σαακασβίλι, του πρώην προέδρου της Γεωργίας που έφυγε στην Ουκρανία, ανέλαβε δημόσιο αξίωμα και κατόπιν πέρασε στην αντιπολίτευση, έστησαν σκηνές τον περασμένο Οκτώβριο και οργάνωναν τακτικά συγκεντρώσεις με αίτημα την παραίτηση του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. 
Ο Κρισένκο είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν στον χώρο στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξάγουν για μια απόπειρα των διαδηλωτών να ανεγείρουν ένα κτίσμα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα τέλη του 2017. Στον αυτοσχέδιο καταυλισμό βρέθηκαν χειροβομβίδες και βόμβες καπνού.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας κατηγορούν τον Σαακασβίλι –πρώην σύμμαχο του Ποροσένκο– ότι ήθελε "να καταλάβει δια της βίας την εξουσία" μέσω των διαδηλώσεων που χρηματοδοτούνταν από το περιβάλλον του πρώην φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Σαακασβίλι απελάθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στην Πολωνία και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουκρανία για τρία χρόνια.