Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 -
Ξάστερος ουρανός

10 °C

Σήμερα, 18. Ιανουαρίου 2022

Οργή Μακρόν για τα «καμώματα» του Τζόνσον σχετικά με τους πρόσφυγες στη ΜάγχηΟ Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι οργισμένος με τις μεθόδους του Βρετανού συναδέλφου του. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δημοσίευσε επιστολή στο Twitter καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Παρίσι αισθάνθηκε εξαπατημένο και στη συνέχεια ακύρωσε συνάντηση με τη Βρετανή υπουργό Εσωτερικών Πίτρι Πατέλ που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή στο Καλαί με υπουργούς από γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις συνήθεις ευγένειες και τα συγκινητικά λόγια για την τραγωδία και τους θανάτους προσφύγων την περασμένη Τετάρτη στη Μάγχη, έγραψε στον Γάλλο συνάδελφό του: «Αν απομακρυνθούν γρήγορα όσοι έφτασαν στη χώρα μας, το κίνητρο άλλων να εναποθέσουν τη μοίρα τους στα χέρια των διακινητών θα μειωνόταν σαφώς». Επιπλέον, αφού η ΕΕ έχει ήδη συμφωνίες επανεισδοχής με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ελπίζει ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί και με τη Μεγάλη Βρετανία.

Τελεσίγραφο Τζόνσον

Στην ίδια επιστολή, ο Τζόνσον κάλεσε σε τόνο τελεσιγράφου τη γαλλική πλευρά να δημιουργήσει κοινές εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες με τη γαλλική χωροφυλακή και τη βρετανική συνοριοφυλακή, είτε υπό κοινή διοίκηση είτε με την αποστολή ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας. Μετά τον τόνο αυτής της επιστολής όμως τίποτα απολύτως δεν θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών προς το παρόν.