Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Όλοι εναντίον ενός - Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του Μαδούρο



Κάθε άλλο πάρα ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα για τον Νίκολας Μαδούρο με τον λαό να ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος​ η οποία θα σημάνει και την απομάκρυνση του από την προεδρία.

"Μεταξύ 950.000 και 1.1. εκατομμυρίων άνθρωποι" συμμετείχαν στην διαδήλωση σήμερα, τόνισε ο Χεσούς Τορεάλμπα, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD).

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απέλαση από τηΒενεζουέλα της ειδικής απεσταλμένης της και πολλών άλλων δημοσιογράφων που ετοιμάζονταν να καλύψουν τη μεγάλη, πανεθνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.

Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει ως «Μαρί Ντελκά» στις ανταποκρίσεις της από την Κολομβία, στάλθηκε πίσω στην Μπογκοτά την Τετάρτη, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Καράκας. Η απέλασή της χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον διευθυντή της Le Monde, τον Ζερόμ Φενολιό.

Ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR και ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, είχαν την ίδια μεταχείριση. «Τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που χαρακτηρίζει την είσοδό τους στη χώρα «μη επιθυμητή» επειδή δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση», διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα.

Μόνο στον ανταποκριτή της Wall Street Journal, τον Κέτζαλ Βίας, επιτράπηκε να μπει στη χώρα διότι διαθέτει βίζα μόνιμου κατοίκου της Βενεζουέλας.

«Ζητούμε να επιτραπεί στη συνάδελφό μας και στους άλλους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης να περάσουν στη Βενεζουέλα για να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμά τους», έγραψε ο Φενολιό στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης απελάθηκαν επίσης ένας ανταποκριτής της εφημερίδας Miami Herald και η Κολομβιανή δημοσιογράφος Ντόρα Γκλότμαν. Η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera είχε ήδη απελαθεί από την Τρίτη.