Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ολλανδία: Αιλουροειδή εκπαιδεύονται για να επιστρέψουν στην άγρια φύση



Να «ξυπνήσουν» το ένστικτο του κυνηγού στα μεγαλόσωμα αιλουροειδή που φιλοξενούν στο πάρκο τους, ευελπιστούν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Stichting Leeuw, στη βόρεια Ολλανδία, επιθυμώντας να τα προετοιμάσουν για μία ενδεχόμενη επιστροφή στην άγρια φύση.

Μέσα από «παιχνίδια», τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις που φιλοξενούνται στο πάρκο εκπαιδεύονται στο κυνήγι, βελτιώνουν τις κινήσεις και τις αντιδράσεις τους και δυναμώνουν το σώμα τους.


 

Έχοντας γεννηθεί σε αιχμαλωσία, τα περισσότερα από τα 35 αιλουροειδή του πάρκου έχουν μάθει να εξαρτώνται από τον άνθρωπο, όπως δήλωσε η εκπαιδεύτρια ζώων Δάφνη Πελς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν μπορούμε απλά να βάλουμε στο φυσικό τους περιβάλλον» πρόσθεσε η ίδια, εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για αυτά να αντεπεξέλθουν.


 
 

Στόχος των εκπαιδευτών είναι τα ζώα, μέσα σε μία μικρή, τεχνητή σαβάνα που διαθέτει ο κήπος, να κάνουν άλματα προκειμένου να «κυνηγήσουν» την τροφή τους, η οποία τοποθετείται σε κάποιο άγκιστρο που μετακινείται στον χώρο.

Η «παιδική χαρά» -όπως χαρακτηρίζουν το χώρο οι υπεύθυνοι του πάρκου- διαθέτει βράχια, κορμούς και μικρές λίμνες, προκειμένου να ζώα να μαθαίνουν πως θα βρίσκουν συνεχώς εμπόδια, όταν τρέχουν.

Η εκπαίδευση, μάλιστα, προσαρμόζεται σε κάθε ζώο ξεχωριστά ανάλογα με την φυσική του κατάσταση, ενώ στα πρώτα της στάδια δεν λείπουν τα μικροατυχήματα, καθώς τα ζώα συχνά πέφτουν στο νερό ή σε κάποιον κορμό, σύμφωνα με τον ιστότοπο Digital Journal.