Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ΟΗΕ: Yπεγράφη συμβολική συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων



Πενήντα χώρες με επικεφαλής τη Βραζιλία υπέγραψαν σήμερα μία συνθήκη με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα κατά της χρήσης των πυρηνικών όπλων. Η συνθήκη, η οποία απαγορεύει τη χρήση των πυρηνικών όπλων, εκπονήθηκε μέσα σε διάστημα μερικών μηνών και υιοθετήθηκε τον Ιούλιο από 122 χώρες. 

Παρότι η υπογραφή της συνθήκης από 50 χώρες υποτίθεται ότι την θέτει σε ισχύ, η τελευταία αναμένεται να μείνει στα χαρτιά, καθώς της ασκούν μποϊκοτάζ όλες οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Συγκεκριμένα, καμιά από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις της υφηλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Βόρεια Κορέα) δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στη συνθήκη, ενώ ακόμη και οι χώρες του ΝΑΤΟ πήραν αποστάσεις από αυτή, μεταξύ των οποίων και η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει πληγεί από πυρηνικά όπλα. 

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν επανειλημμένα επικρίνει την αντιπυρηνική πρωτοβουλία τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της βορειοκορεατικής κρίσης και της πυρηνικής απειλής που εγείρει το απομονωμένο κράτος της Βόρειας Κόρεας. 

«Δεν υπάρχει τίποτε που να εύχομαι περισσότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, όμως οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. (...) Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η Βόρεια Κορέα θα αποδεχόταν μια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων;», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον Μάρτιο η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.