Σάββατο 28 Μαΐου 2022 -

ΟΗΕ: 130.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων στο ΝταρφούρΠερισσότεροι από 130.000 άμαχοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό και τους αντάρτες από τα μέσα του Ιανουαρίου στην Τζέμπελ Μάρα στο νότιο Νταρφούρ, δήλωσε την Τετάρτη ο Ερβέ Λαντσούς, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Οργανισμού.

«Σήμερα, οι συγκρούσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται» στην περιοχή του Νταρφούρ, όπου η κυβέρνηση έστειλε ενισχύσεις, τόνισε ο Λαντσούς, κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την κατάσταση στο Νταρφούρ.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως τις 31 Μαρτίου, τουλάχιστον 138.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από την Τζέμπελ Μάρα προς τα κεντρικά και νότια» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως σημείωσε, οι περιορισμοί στην πρόσβαση που έχουν επιβληθεί από το Χαρτούμ στα μέλη της Αποστολής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (UNAMID) καθιστά ανέφικτο να δοθεί η ακριβής εικόνα από το πεδίο των μαχών.

Στις αρχές Μαρτίου ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε μετακίνηση από το Βόρειο Νταρφούρ στην Τζέμπελ Μάρα εξαιτίας των μαχών.

Οι πρόσφατες μάχες πυροδοτήθηκαν από μια ενέδρα που έστησε τον Ιανουάριο ο Σουδανικός Απελευθερωτικός Στρατός (SLA), Αμπντέλ Ουαλίντ Νουρ, ενάντια σε μια αυτοκινητοπομπή των κυβερνητικών δυνάμεων, που οδήγησε την κυβέρνηση να εξαπολύσει ευρεία επίθεση ενάντια σε θέσεις ανταρτών σε όλη την περιοχή.

Ο Λαντσούς επαναδιατύπωσε την έκκληση του Οργανισμού προς την σουδανική κυβέρνηση και τους αντάρτες για «άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Τζέμπελ Μάρα και να προσέλθουν οι πλευρές, χωρίς προϋποθέσεις, σε ειρηνευτικές συνομιλίες».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο πόλεμος στο Νταρφούρ έχει ως αποτέλεσμα 300.000 νεκρούς και 2,6 εκατ. εκτοπισμένους από το 2003.