Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι υπουργοί Αμύνης της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν στο τηλέφωνο την κατάσταση στη Συρία



ΜΟΣΧΑ. Οι Υπουργοί Αμύνης της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Σοϊγκού και Άστον Κάρτερ συζήτησαν την Παρασκευή στο τηλέφωνο την κατάσταση στη Συρία. Στο Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι "κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διήρκεσε μία ώρα, οι Υπουργοί συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή σε γενικές γραμμές και την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ ειδικότερα ".

"Στο επίκεντρο της ιδιαίτερης προσοχής ήταν η ανάγκη συντονισμού διμερών και πολύπλευρων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας ", είπαν στο γραφείο Τύπου. Κατά τη γνώμη του γραφείου Τύπου, "η πορεία της συζήτησης έδειξε ότι σε περισσότερα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, οι απόψεις των πλευρών συμπίπτουν ή είναι κοντινές ". "Οι Υπουργοί διαπίστωσαν την αποκατάσταση επαφών στη γραμμή των στρατιωτικών οργάνων των δύο χωρών και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις ", πρόσθεσαν στο Υπουργείο.

Με τη σειρά του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πεντάγωνου Πίτερ Κουκ, η συζήτηση μεταξύ τω Υπουργών διήρκεσε περίπου 50 λεπτά και είχε εποικοδομητικό χαρακτήρα.

Όπως δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κάρτερ εξέφρασε την άποψη ότι η μάχη με την τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό κράτος " στη Συρία πρέπει να συνεχίζεται παράλληλα με τη μεταβατική πολιτική περίοδο στη χώρα αυτή. ΟΙ ηγέτες των στρατιωτικών οργάνων των ΗΠΑ και της Ρωσίας "συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση των μηχανισμών διευθέτησης της σύγκρουσης στη Συρία και της εκστρατείας για την καταπολέμηση του ISIS ", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πεντάγωνου.

Ήταν η πρώτη τηλεφωνική συζήτηση μεταξύ του Σοϊγκου και του Κάρτερ από τότε, που ο τωρινός Υπουργός Αμύνης των ΗΟΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του το Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς. Την τελευταία φορά οι επικεφαλής των στρατιωτικών οργάνων των δύο χωρών έχουν συζητήσει τον Αύγουστο του 2014. Τότε του Πεντάγωνου ηγούνταν ο Τσακ Χέιγκελ. Πέρσι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις επαφές με τη Ρωσία στον στρατιωτικό τομέα λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, τόνιζαν όμως ότι σε περίπτωση ανάγκης κάτι τέτοιο δε θα εμποδίσει τον Υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ να προσπαθήσει να μιλήσει με το Ρώσο ομόλογό του.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα θεωρεί σημαντικές τις συνομιλίες στον στρατιωτικό τομέα με τη Ρωσία και ελπίζει ότι θα γίνουν στο προσεχές χρόνο. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η θέση της Ουάσιγκτον σχετικά με την εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία του προέδρου της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Συρίας Μπάσαρ Άσαντ ριζικά διαφέρει από την άποψη της Μόσχας.

Την συριακή διευθέτηση και την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος " συζήτησαν την Παρασκευή ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα της Εγγύς Ανατολής και των χωρών της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζων Τεφτ.

Όπως τόνισαν στο ρωσικό διπλωματικό όργανο μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε κατόπιν παράκλησης του Τεφτ, "συζητήθηκε η κατάσταση που δημιουργείται στην Εγγύς Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική με υπογράμμιση των προβλημάτων διευθέτησης της συριακής κρίσης με βάση τη σύμβαση της Γενεύης από τις 30 Ιουνίου 2012, καθώς και η υπόθεση της ένωσης των προσπαθειών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από το ISIS ". 

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το αίτημα της Δαμασκού για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, αν το αίτημα αυτό υποβληθεί από συριακές αρχές.