Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Οι διασωθέντες από τη φωτιά στον Οίκο Συνδικάτων περιλήφθηκαν στη λίστα ανταλλαγής αιχμαλώτων



ΝΤΟΝΕΤΣΚ. Οι οπαδοί των ακτιβιστών του «Αντιμαϊδάν» που βρέθηκαν κατάδικοι σχετικά με την υπόθεση για τα τραγικά γεγονότα στην Οδησσό στις 2 Μαΐου 2014, περιλαμβάνονται στη λίστα ανταλλαγής αιχμαλώτων εκ μέρους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Για το θέμα αυτό στο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ ανέφερε η αρμόδιος σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντάρια Μορόζοβα.

«Δέκα κατάδικους για την υπόθεση της τραγωδίας της Οδησσού στις 2 Μαΐου 2014 περιλάβαμε στην λίστα ανταλλαγής αιχμαλώτων», ανέφερε στο πρακτορείο. «Την παρούσα στιγμή πραγματοποιούνται συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».

Νωρίτερα ο δικηγόρος των οπαδών του «Αντιμαϊδάν» Κιρίλλ Σεβτσούκ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ ότι οι ίδιοι οι κατάδικοι ζήτησαν από την υπεράσπιση να τους συμπεριλάβουν στη λίστα ανταλλαγής.

«Δεν περιμένουμε την αθωωτική απόφαση. Οι πολιτικές απόψεις των καταδίκων διαφέρουν με την επίσημη θέση των αρχών. Στη δίκη δεν υπάρχει δικαιοσύνη, υπάρχει μόνο η πολιτική βούληση η οποία απευθύνεται κατά των κατηγορούμενων», είπε.

Όπως δήλωσε, ειδική επίδραση στο δικαστήριο άσκησαν οι εκπρόσωποι ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων. «Οι ριζοσπάστες «ζάλισαν» το δικαστήριο σε μεγάλο βαθμό. Διοργάνωσαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στα οποία έφταναν και στο ξυλοδαρμό», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Παραδειγματική σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, είναι η επίσκεψη του λαϊκού βουλευτή της Ανώτατης Ράντας της Ουκρανίας από τη φατρία «Ριζοσπαστικό κόμμα του Ολέγκ Λιασσκό» Ίγκορ Μοσιτσούκ. «Εκείνος (ο Μοσιτσούκ – σημ. του πρακτορείου ειδήσεων του Ντονέτσκ) απλώς ανάγκασε τον δικαστή να γράψει την άρνηση. Άλλοι δικαστές, βλέποντας αυτή την κατάσταση, επίσης φοβούνται να εξετάσουν την υπόθεση αντικειμενικά κει με βάση το νόμο», θεωρεί ο δικαστής.

«Εμείς ως ομάδα δικηγόρων οι οποίοι συμμετέχουν στη δίκη αυτή, παρατηρούμε την ίδια εικόνα, η δράση μας μηδενίζεται. Εκτελούμε, στην ουσία, το ρόλο των κομπάρσων, ερχόμαστε, βλέπουμε, ακούμε και μόνο. Το δικαστήριο δεν ικανοποιεί τις αιτήσεις μας, παραβλέπει τις απαιτήσεις μας», είπε ο εκπρόσωπος της υπεράσπισης.

Ταυτόχρονα ο υπερασπιστής τόνισε ότι τα αποδεικτικά της ενοχής των οπαδών του «Αντιμαϊδάν» σχεδόν δεν υπάρχουν, ενώ όσα υποβλήθηκαν στο δικαστήριο, είναι αμφισβητήσιμα και δεν φτάνουν για τη βάση της κατηγορίας. «Παραδείγματος χάριν, ως αποδεικτικό της ενοχής του πελάτη μου η ανάκριση υπέβαλε δύο βίντεο διάρκειας 10-15 δευτερολέπτων στα οποία απεικονίζεται κάποιος άνθρωπος που φοράει στολή παραλλαγής. Ο ήρωας στο βίντεο φοράει καμπαρντίνα και μπότες που μοιάζουν στρατιωτικές. Ο πελάτης μου συνελήφθη χωρίς καμπαρντίνα, αντί για στρατιωτικές μπότες φορούσε ελαφρά αθλητικά παπούτσια. Κανένας δεν έχει κάνει εμπειρογνωμοσύνη του βίντεο για να ταυτοποιήσει το πρόσωπο στο βίντεο με τον πελάτη μου», συμπέρανε ο δικηγόρος.

Στο περιφερειακό δικαστήριο Μαλίνοβσκι της Οδησσού σήμερα πραγματοποιείται άλλη μία δικαστική συνεδρίαση για την υπόθεση της εσκεμμένης πυρκαγιάς στις 2 Μαΐου 2014 στον Οίκο Συνδικάτων. Ανάμεσά τους είναι δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Μαΐου 2014 τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων που έφτασαν στην Οδησσό, έκαψαν την κατασκήνωση στο χωράφι Κουλικόβο, όπου οι κάτοικοι μάζευαν υπογραφές για το δημοψήφισμα για την δημιουργία ομοσπονδίας στην Ουκρανία και για να επιδοθεί στη ρωσική γλώσσα το κρατικό κύρος. Έπειτα οι νεοναζί περικύκλωσαν τον Οίκο Συνδικάτων, όπου κρύφτηκαν οι κάτοικοι της Οδησσού από τους οπαδούς του «Αντιμαϊδάν», και τον έκαψαν. Θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας έγιναν, σύμφωνα με διάφορα δεδομένα, από 40 έως 200 άτομα, εκατοντάδες τραυματίστηκαν.