Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οδηγίες για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας στην Αμερική



Την επανέναρξη των Ιερών Ακολουθιών, ανακοίνωσαν, ενορίες της Εκκλησίας της Αμερικής για να λάβουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία, κάτι το οποίο ήδη έγινε για την 21η Μαΐου και θα επαναληφθεί για τις 24 Μαΐου. Η ενημέρωση αυτή έγινε προς τους πιστούς μέσω εγκυκλίου σημειώματος το οποίο αναφερόταν σε ορισμένες ενορίες.

Δίνοντας οδηγίες μέσω αυτής της εγκυκλίου, αναφέρεται ότι η εκκλησία θα είναι επίσης ανοιχτή για ατομική προσευχή τις επόμενες μέρες, αλλά θα εξηγηθεί, σε μελλοντικές ανακοινώσεις όπως γράφει η εγκύκλιος, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο Πρακτορείο Ορθοδοξία από δεκάδες πιστούς της Αμερικής.

Στο σημείωμα αυτό οι ιερείς ζητούν ταπεινά τις προσευχές και την υπομονή των πιστών στους οποίους απευθύνονται καθώς όπως λένε ακολουθούν σχέδιο βασισμένο στις οδηγίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σε νόμους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Όλες οι ενορίες στην Περιφέρεια Direct Archdiocesan District, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς μετά τη Θεία Λειτουργία με ραντεβού μόνο.

Δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από 10 άτομα (συμπεριλαμβανομένων λειτουργών και τυχόν βοηθητικού προσωπικού) στην εκκλησία ανά πάσα στιγμή και θα ζητείται από τους πιστούς να φεύγουν αμέσως μετά τη Θεία Κοινωνία.

Οι πιστοί πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια κατά την είσοδο στην Εκκλησία.

Το πρόγραμμα αυτό και οι οδηγίες αφορούν, την Θεία Μετάληψη, για την Πέμπτη 21 Μαΐου ( η οποία παρήλθε), ξεκινώντας στις 10:30 π.μ. και και για την Κυριακή, 24 Μαΐου.

Το σημείωμα αυτό αναφέρει μάλιστα ότι οι πιστοί πρέπει να κλείσουν ραντεβού και να εγγραφούν για την παρουσία τους στην Εκκλησία σε ένα σύνδεσμο που αναφέρει η εγκύκλιος .

Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Ακολουθήστε τις Υποχρεωτικές Οδηγίες για τη Θεία Κοινωνία, που βρίσκονται σε αυτόν τον ιστότοπο εγγραφής για οδηγίες κατά την άφιξή σας στην εκκλησία. Θα σας ζητηθεί το όνομα και το επώνυμό σας, η διεύθυνση κατοικίας, η διεύθυνση email και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου. Εάν εγγράψετε το παιδί σας και δεν διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέστε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γονέα για το παιδί».

Ποιος μπορεί να παρευρεθεί:

Μόνο οι πιστοί στην τοπική ενορία τους μπορούν να κοινωνήσουν, εκτός εάν υπόκεινται στους αμέσως παρακάτω όρους.

* Ποιος δεν μπορεί να παρευρεθεί:

Οι πιστοί που πληρούν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

ΠΡΕΠΕΙ να μείνουν στο σπίτι:

Εκείνοι με σημεία ή συμπτώματα οξείας ασθένειας (COVID-19 ή όχι)

Εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με θετικά με COVID άτομα τις τελευταίες 2 εβδομάδες

Όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από το COVID-19 (65 ετών και άνω, ζουν σε μακροχρόνια εγκατάσταση, υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, έχουν μέλη της οικογένειας με υποκείμενες καταστάσεις όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, νεφροπάθεια ή ηπατική νόσος)

* Θεία Κοινωνία:

Το Μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως θα τελεσθεί, χρησιμοποιώντας πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια που προορίζονται για ατομική χρήση (συμπεριλαμβανομένου του λειτουργού και άλλων κληρικών). Τα κουτάλια θα απολυμανθούν μετά από κάθε χρήση

* Προετοιμασία:

Θα αυξήσουμε τη συχνότητα των αυστηρών πρωτοκόλλων απολύμανσης που θεσπίστηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας και αναμένουμε ότι οι πιστοί και οι επιμελητές θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις τυπικές οδηγίες του CDC (π.χ., να πλένετε καλά τα χέρια / συχνά, να καλύπτετε βήχα / φτάρνισμα, φοράτε μια μάσκα, διατηρήστε απόσταση, κ.λπ.).

Στην ίδια εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, προτρέπουν τον κόσμο να ανατρέξουν στις υποχρεωτικές οδηγίες για τη Θεία Μετάληψη προτείνοντας συνδέσμους στο διαδίκτυο ώστε οι πιστοί να ακολουθήσουν για να διαβάσουν προσευχές πριν κοινωνήσουν.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση αναφέρεται ότι θα υπάρχει συνεχής πληροφόρηση για το πως θα κοινωνούν για τις επόμενες ημέρες.

Πριν από 2 εβδομάδες μάλιστα το πράσινο φως για το άνοιγμα των ναών στους πιστούς είχε δώσει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Αμερικής, η οποία συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου και είχε δημοσιευθεί από όλα τα ΜΜΕ και στην Ελλάδα.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, «ως ποιμένες του λαού του Θεού, έχουμε χρέος και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης για την ασφαλή επαναλειτουργία των ναών και ταυτόχρονα για την πνευματική και σωματική υγεία των πιστών. Θεωρούμε, είπε, ότι ο καλύτερος τρόπος για την επαναλειτουργία των ναών μας είναι αυτός που σέβεται τις αποφάσεις και τις εντολές των αρμόδιων αρχών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία επαναλειτουργίας των ενοριών.

Η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει, να είναι κάθε μητροπολίτης υπεύθυνος για την επαναλειτουργία των ενοριών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Τονίσθηκε ιδιαιτέρως ότι το άνοιγμα των εκκλησιών θα γίνει με τήρηση των οδηγιών και των υποδείξεων των κατά τόπους υγειονομικών αρχών και υπηρεσιών, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ακόμη και εντός της επικράτειας κάθε Μητρόπολης, με στόχο πάντα την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Σύνοδος είχε υπογραμμίσει την ιερότητα του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας .

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr