Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο βαθύτερος σεισμός στη Γη προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό



Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο, η Ιαπωνία, με περίπου 1500 σεισμούς ετησίως είναι φυσικά και η περιοχή που αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης και μελέτης των σεισμολόγων παγκοσμίως. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα μελετώντας δεδομένα από ένα δίκτυο σεισμογράφων της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι ένας σεισμός που συνέβη εκεί το 2015 εκδηλώθηκε στο μεγαλύτερο βάθος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός είχε εκδηλωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του ιαπωνικού νησιωτικού αρχιπελάγους Ogasawara που αποτελείται από περίπου 30 υποτροπικά και τροπικά νησιά. Ήταν ένας σεισμός της τάξης των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι σεισμολόγοι είχαν από τότε κάνει την εκτίμηση ότι ο σεισμός αυτός είχε εκδηλωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που συνήθως εκδηλώνονται οι σεισμοί. Κάποιες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για σεισμό που είχε εκδηλωθεί εκατοντάδες χλμ. κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Journal Letters» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην ακολουθία των μετασεισμών του κυρίως σεισμού υπήρξε και ένας σεισμός που συνέβη σε βάθος 751 χλμ. που είναι το βαθύτερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ σεισμός μέχρι σήμερα. Το εύρημα είναι εντυπωσιακό αφού οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι σε αυτό το βάθος η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σεισμού είναι «απίθανη ως αδύνατη».

Οι περισσότεροι σεισμοί εκδηλώνονται στον φλοιό της Γης και στα ανώτερα στρώματα του μανδύα αλλά σε κάθε περίπτωση σε βάθη μερικών δεκάδων χλμ. κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι και ζητούν περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις των δεδομένων για να επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρονται στην νέα μελέτη. Αν πάντως αυτό συμβεί αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια νέα κατάσταση στον τομέα της σεισμολογίας αφού φαίνεται ότι οι μηχανισμοί πρόκλησης σεισμών είναι «εγκατεστημένοι» σε μη αναμενόμενες περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη και χρειάζονται νέες έρευνες για διαπιστωθεί τι συμβαίνει εκεί.