Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Τζόνσον ζήτησε από τον Τραμπ να μην επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα



Την απογοήτευσή του για την αμερικανική απόφαση να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί σε εισαγόμενα βρετανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα εξέφρασε -σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ- ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Έπειτα από μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) υπέρ της Ουάσιγκτον, που είχε προσφύγει στον διεθνή θεσμό εναντίον των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στην εταιρεία-κολοσσό της αεροναυπηγικής Airbus, η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι θα επιβάλλει από 18ης Οκτωβρίου επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο την Τετάρτη, υπογράμμισε ότι η απόφαση θα «βλάψει» πολλούς τομείς, ειδικά στην ποτοποιία - η Ουάσιγκτον βάζει στο στόχαστρο μεταξύ άλλων το σκοτσέζικο ουίσκι - και προέτρεψε τον συνομιλητή του να πάρει πίσω την απόφασή του, «να μην επιβάλει αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα κλειστεί μια φιλόδοξη διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προγραμματίζεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών τιμωρητικών δασμών θα πλήξει εξαγόμενα προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, «τις τέσσερις χώρες από όπου προήλθαν οι παράνομες επιδοτήσεις» στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία αεροσκαφών, κατά τις υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR).

Η Ε.Ε. διαμηνύει ότι θα ανταποδώσει, επιβάλλοντας επίσης εμπορικές κυρώσεις, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως ελπίζει να επιτευχθεί φιλικός διακανονισμός και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που θα έβλαπτε τις οικονομίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.