Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο Τσαβούσογλου απειλεί την Κύπρο: Αποδεχθείτε τη συνδιαχείριση φυσικού αερίου πριν είναι αργά



Το φυσικό αέριο και την πολιτική ισότητα πρόταξαν στις δηλώσεις τους οι Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την συνάντηση των δύο και την σύσκεψη των Τουρκοκύπριων πολιτικών αρχηγών στα κατεχόμενα, που συνολικά διήρκησαν 3.5 ώρες.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. «Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».

«Μονομερείς οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς»

Με τις μονομερείς της ενέργειες, είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως οι Ελληνοκύπριοι έκαναν το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό και πάλι την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου. «Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα», σημείωσε. Ανέφερε δε ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».

Εάν, συνέχισε, η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην περιοχή που “αδειοδοτήθηκε” από το ψευδοκράτος. Οσον αφορά την πρόταση που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη για το φυσικό αέριο είπε ότι «κατ’ εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή, δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να μπορεί να γίνει αποδεκτό”.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι κρίμα που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. «Ως Τουρκία το είπαμε με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα φόρα, είμαστε έτοιμοι να δούμε κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης, και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης. Ωστόσο η ουσία του πράγματος είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων».

Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε».

«Δεν αποδεχόμαστε ότι αποτελούμε μειονότητα»

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις. «Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε. Το είπε και ο κ. Ακιντζί αυτό, συνέχισε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση είπαμε, να ξεκαθαριστούν αυτά. Το τί θα διαπραγματευτούμε να το αποφασίσουμε μαζί. Αφού ξεκαθαρίσει αυτό, όπως έχει πει και ο κ. Ακιντζί, «τότε μπορεί να υπάρξει λεπτομερής σαφήνεια του εγγράφου για τους όρους αναφοράς. Δηλαδή, να δούμε ξεκάθαρα τί διαπραγματευόμαστε και μετά μαζί να ξεκαθαρίσουμε με λεπτομέρεια το έγγραφο των όρων αναφοράς. Και μετά θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Χωρίς το έγγραφο των όρων αναφοράς Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν να αποτελούν μειονότητα, λέγοντας ότι σε αυτό δεν πρέπει να επιμένει ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί χάσιμο χρόνου το να μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων όπου δεν θα υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής ισότητας.

Οι δηλώσεις Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι η πρόταση για την κοινή επιτροπή (συνδιαχείριση) υπήρχε από το 2011 στο τραπέζι, την έκανε πιο λεπτομερή με στόχο να γίνουν γέφυρα φιλίας οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν κατηγορηματικά.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι αυτή αφορούσε την παροχή μόνο πληροφοριών σε θέματα φυσικού αερίου, δεν προνοούσε συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων, ζητούμενο ήταν ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς – όπως είπε – και ο διαμοιρασμός θα ήταν με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την ΑΟΖ (της Κυπριακής Δημοκρατίας), θα σταματήσει τις γεωτρήσεις και θα φύγουν τα πλοία της από την περιοχή.

«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι, είτε μέχρι να εξευρεθεί μια λύση όλες οι πλευρές θα παραμείνουν μακριά από τέτοιου είδους δραστηριότητες, είτε θα κάνουμε την κοινή επιτροπή και θα συνεργαστούμε, είτε οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν χωριστά το δρόμο τους. Η δική μας πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Ο Μ. Ακιντζί είπε ακόμα πως θέλουν ένα πλαίσιο λύσης όπου ο τουρκοκυπριακός «λαός», κατά την έκφρασή του, η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, και η ασφάλειας τη τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας δεν θα τεθούν σε κίνδυνο, λέγοντας ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για την άτυπη πενταμερή συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για πρόταση της Τουρκίας, την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά βλέπει ζεστά, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, εκ των ων ουκ άνευ, η πολιτική ισότητα, η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Αυτό είναι σημαντικό και υπήρχε στις συγκλίσεις», σημείωσε. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν για το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και το πλαίσιο Γκουτέρες λέγοντας ότι αυτά είναι σημαντικά μαζί με τις συγκλίσεις του παρελθόντος και πρέπει να γίνουν «συνολικά αποδεκτά».

Επανέλαβε ότι εάν αρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων θα είναι μια νέα διαδικασία, «δηλαδή εμείς δεν θα εισέλθουμε σε μια διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως μας ξεγελούσαν για χρόνια». Ανέφερε επίσης ότι στις εκθέσεις του ΟΗΕ υπάρχει η αναφορά ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους ανήκουν στο παρελθόν.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι όσον αφορά τους όρους αναφοράς έχει διανυθεί απόσταση, ωστόσο δεν τέλειωσε η ιστορία αυτή. Με υπομονή και καλή πρόθεση, με εποικοδομητικό πνεύμα, με σαφήνεια κι όχι ασάφεια, πρόσθεσε, επιδιώκει ένα πλαίσιο όπου θα γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις που, σε μια πιθανή λύση στην Κύπρο, δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει μεταφέρει το τί είναι σημαντικό για την τουρκοκυπριακή πλευρά να περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς και πως θα πρέπει να γίνουν όλα αποδεκτά, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις του παρελθόντος.

Στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα.

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου συνοδευόταν από τον “υπουργό εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάι και ενημερώθηκε “από τις στρατιωτικές αρχές”.