Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο νέος αρχηγός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού



Τα καθήκοντά του ως νέος αρχηγός της Ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της GU (Κύριας Διεύθυνσης -GU- του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας) γνωστής παλαιότερα ως GRU, ανέλαβε ο αντιναύαρχος Ίγκορ Κοστιουκόφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τον διορισμό του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τον διορισμό, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφου. «Δεν έχω δει προς το παρόν το σχετικό διάταγμα, γι' αυτό και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε μεταδώσει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τοποθετείται στην θέση του αρχηγού της GU ναυτικός, ο αντιναύαρχος Ίγκορ Κοστιουκόφ.

Το πρακτορείο Interfax, είχε επίσης μεταδώσει επικαλούμενο δική του πηγή ότι «η τοποθέτηση του (Κοστιουκόφ ) έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Η εφημερίδα Vedomosti γράφει ότι ο Κοστιουκόφ εργάζεται στην GRU αρκετές δεκαετίες και το όνομα του βρίσκεται στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο Κοστιουκόφ, μετά τον θάνατο του προκατόχου του, του Ίγκορ Κόρομποφ, εκτελούσε χρέη αναπληρωτή αρχηγού από τον Νοέμβριο. Ο Κόρομποφ είναι ο δεύτερος αρχηγός της GRU που πεθαίνει όντας εν ενεργεία. Ο προκάτοχός του, ο Ίγκορ Σεργκούν, είχε αποβιώσει αιφνιδίως το 2016.