Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Μπόρις Τζόνσον «δεν θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο»- Έρευνα από τη Σκότλαντ Γιαρντ για τα πάρτι



Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, αλλά είναι σωστό να ερευνηθούν από την αστυνομία οι κατηγορίες για παραβιάσεις των κανόνων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.
«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι απολύτως σωστό να ερευνηθούν τα ζητήματα αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι όλοι θα συνεργασθούν πλήρως με την έρευνα η έναρξη της οποίας ανακοινώθηκε προηγουμένως σήμερα από την Σκότλαντ Γιαρντ.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι παραβίασε τον νόμο, ο εκπρόσωπός του απάντησε: «Πρέπει να πω ότι όχι».

Παράλληλα, οι βρετανοί βουλευτές εκλήθησαν να περιμένουν τα πορίσματα των ερευνών που διεξάγονται από την αστυνομία και την ανώτατη δημόσια λειτουργό με το ερώτημα αν τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ παραβίασαν τους κανόνες του lockdown, από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της βρετανικής κυβέρνησης Μάικλ Ελις.

«Η έρευνα της Προεδρίας της Κυβέρνησης θα συνεχισθεί. Θα προέτρεπα την Βουλή των Κοινοτήτων να περιμένει τα πορίσματα αυτής της έρευνας και την αστυνομία να ολοκληρώσει το έργο της», δήλωσε ο Μάικλ Ελις στην Βουλή.
Η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρέσιντα Ντικ ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες για την σειρά των πάρτι που οργανώθηκαν στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των αυστηρών lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 με το ερώτημα της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων.

«Επιβεβαιώνω ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ερευνά ορισμένα περιστατικά στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε κυβερνητικές υπηρεσίες τα τελευταία δύο χρόνια με το ερώτημα πιθανών παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19», ανακοίνωσε η Κρέσιντα Ντικ, λίγη ώρα αφού βρετανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την πληροφορία για την έναρξη αστυνομικής έρευνας.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η έρευνα με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ θα συνεχισθεί, παρά την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ για την έναρξη έρευνας για το ζήτημα. «Υπάρχει συνεχής επαφή με τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η δημοσίευση του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, η οποία αναμενόταν εντός της εβδομάδας, είναι πιθανόν να καθυστερήσει μέχρι την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας.
Η βρετανική αστυνομία απηύθυνε γραπτό αίτημα προς την υπηρεσία που διενεργεί την έρευνα για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα για τα πρωθυπουργικά πάρτι.
«Η Μητροπολιτική Αστυνομία απηύθυνε γραπτό επίσημο αίτημα προς την Προεδρία της Κυβέρνησης για την διαβίβαση κάθε πληροφορίας που έχει συγκεντρώσει από την έρευνά της σε σχέση με τα περιστατικά για την υποστήριξη της αστυνομικής έρευνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ