Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση του



Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του.

"Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα", σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ
"Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης", πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον ακόμα ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τους Τόρις το 2019. 
Ο Μπορις Τζόνσον αναφέρθηκε ακόμα στο Brexit αλλά και στην πανδημία.
Ακόμα τόνισε πως η Βρετανία θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία.
Είπε, ακόμα, ότι γνωρίζει ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα απογοητευτούν. Επίσης, ανέφερε ότι είναι «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο».

Τόνισε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι η αλλαγή ηγέτη θα ήταν «εκκεντρική».

Αλλά δεν κατάφερε να τους πείσει, όπως παραδέχθηκε – παρόλο που το κόμμα έχει μια «τεράστια εντολή» και βρίσκεται μόνο «λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις». Λέει ότι στην πολιτική «κανείς δεν είναι έστω και ελάχιστα αναντικατάστατος».

Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι και την οικογένειά του, τους δημόσιους υπάλληλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν. Επίσης, ευχαρίστησε την ομάδα προστασίας του – τη μόνη ομάδα που δεν διαρρέει (σ.σ. πληροφορίες), όπως είπε.

Να σημειωθεί πως η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ΙΤV, έκανε γνωστό πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε νωρίτερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της παραίτησής του. 

"Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός κόμματος και επομένως ένας νέος πρωθυπουργός και συμφώνησα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, (τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922), ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης".

"Επομένως θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: 'Σας ευχαριστώ γι' αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979".

"Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019".

"Και φυσικά είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι' αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία".

"Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει", είπε ο Τζόνσον από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.