Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με την οργή των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος για τον πόλεμο του ΙσραήλH πλειονότητα των Δημοκρατικών προτιμά έναν προεδρικό υποψήφιο που δεν υποστηρίζει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos που δείχνει τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε ισοπαλία με τον Ντόναλντ Τραμπ ως προς τη πρόθεση ψήφου εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 56% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών απάντησαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν έναν προεδρικό υποψήφιο που υποστηρίζει την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, έναντι του 40% που δηλώνει ότι είναι πιθανότερο να υποστηρίξει έναν τέτοιο υποψήφιο.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναδεικνύουν κατά συνέπεια ένα κρίσιμο ευάλωτο σημείο του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εξοργίσει ορισμένους στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζοντας τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στην πορεία προς μία αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια για απώλειες στους κόλπους του κόμματός του.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο πιθανός αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνουν καθένας από 36% υποστήριξης σε περίπτωση μονομαχίας. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν υπέρ κάποιου από τους δύο ή ότι θα ψήφιζαν κάποιον άλλο ή κανέναν.

Η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και η άρνησή του να θέσει ως όρο για την παροχή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας την αλλαγή της τακτικής στην ισραηλινή πολεμική επιχείρηση έχουν προκαλέσει κατακραυγή στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Την Τρίτη, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος στις προκριματικές εκλογές στο Μίσιγκαν έριξαν «αδέσμευτα» ψηφοδέλτια σε μία κίνηση μαζικής διαμαρτυρίας κατά της υποστήριξης του πολέμου του Ισραήλ από τον Τζο Μπάιντεν.

Η οργή των Δημοκρατικών αυξάνεται καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών στην Γάζα που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της στερείται στέγης.

Ενα ποσοστό των Δημοκρατικών που τείνει να αυξάνεται επιρρίπτει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Γάζα στην ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει διαχρονικά αγνοήσει τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να δοθεί κάποιο είδος κρατικής υπόστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 22% των ερωτηθέντων κατά την δημοσκόπηση Δημοκρατικών επιρρίπτει την ευθύνη για τον πόλεμο στην ισραηλινή κυβέρνηση, έναντι 13% σε δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι τάσσονται επίσης υπέρ ενός προεδρικού υποψηφίου θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα.

Το 46% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στην Χαμάς την ευθύνη για τον πόλεμο, έναντι 54% στην δημοσκόπηση του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να τηρήσει μία ισορροπημένη στάση στο πλαίσιο της υποστήριξης προς το Ισραήλ, ζητώντας περισσότερα μέτρα για την αποφυγή των απωλειών μεταξύ των αμάχων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει απερίφραστη και άνευ όρων υποστήριξη προς το Ισραήλ, μία στάση που εναρμονίζεται με τις απόψεις της πλειονότητας των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Το 62% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δηλώνει στην δημοσκόπηση ότι προτιμά έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, ενώ το 34% τάσσεται κατά.