Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου παραιτήθηκε από τον θρόνο -Θα αναλάβει τον Οκτώβριο ο γιος τουΤην παραίτησή του μετά από 24 χρόνια στον θρόνο ανακοίνωσε χθες ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί.

Ο 69χρονος μονάρχης ανακοίνωσε την «παραίτησή» του κατά την Εθνική Ημέρα, μια ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει τα μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Δούκα, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές για να γιορτάσουν τα επίσημα γενέθλια του μονάρχη.

Τον Οκτώβριο η παράδοση του θρόνου στον γιο του πρίγκιπα Γκιγιόμ
Ο Ανρί θα παραδώσει τον νέο τίτλο στον 42χρονο γιο του, πρίγκιπα Γκιγιόμ, τον Οκτώβριο. Η ανακοίνωση αυτή δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη καθώς ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου είχε εκφράσει την επιθυμία του για συνταξιοδότηση νωρίτερα φέτος.

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί με τον γιο του πρίγκιπα Γκιγιόμ και τον εγγονό του

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ανρί με τον γιο του πρίγκιπα Γκιγιόμ και τον εγγονό του
Μιλώντας στους εορτασμούς για τα γενέθλιά του, δήλωσε: «Στο πλαίσιο αυτό, εγώ, μαζί με την Μεγάλη Δούκισσα, τον πρίγκιπα Γκιγιόμ και την πριγκίπισσα Στεφανί, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να μεταβιβάσω τον τίτλο του υπολοχαγού στον πρίγκιπα Γκιγιόμ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Με όλη μου την αγάπη και την εμπιστοσύνη του εύχομαι καλή τύχη».

Μετά την ανακοίνωση, ο Μέγας Δούκας, συγκινημένος φίλη τον γιο του ενώ η αίθουσα χειροκροτούσε.

Το θέμα της παραίτησης του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου συζητούνταν εδώ και καιρό
Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι ο Μέγας Δούκας Ανρί θα διατηρήσει τον επίσημο τίτλο του, αλλά αντ’ αυτού θα εκπροσωπείται από τον γιο του Γκιγιόμ. Μια πλήρης αλλαγή στο Μεγάλο Δουκάτο θα χρειαστεί πιθανότατα αρκετά χρόνια.

«Αυτή είναι η αρχή ενός επόμενου κεφαλαίου για τη μοναρχία μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι κάτι που είχε μελετηθεί εδώ και αρκετό καιρό. «Το συζητούσαμε εδώ και αρκετό καιρό και νομίζω ότι η εθνική εορτή ήταν η κατάλληλη στιγμή, επειδή ο Μέγας Δούκας είναι το σύμβολο του έθνους μας» δήλωσε.

Ποιος είναι ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου
Ο Μέγας Δούκας Ανρί είναι ο μεγαλύτερος γιος από τα πέντε παιδιά του Μεγάλου Δούκα Ζαν και της Μεγάλης Δούκισσας Ζοζεφίνας – Σαρλότ και ανέβηκε στο θρόνο το 2000, αφότου ο πατέρας του παραιτήθηκε μετά από 36 χρόνια βασιλείας.

 

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Τερέζα Μέστρε, τη Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου και το ζευγάρι έχει πέντε κοινά παιδιά: τον πρίγκιπα Γκιγιόμ, την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, τον πρίγκιπα Λουδοβίκο, τον πρίγκιπα Φελίξ και τον πρίγκιπα Σεμπαστιάν.

Έγινε 69 ετών τον Απρίλιο και παραδέχτηκε ότι «σκοπεύει να αποσυρθεί κάποια στιγμή» σε συνέντευξή του στη γαλλική έκδοση La Libre. «Όλα αυτά σχεδιάζονται σε οικογενειακή συνεννόηση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στους νέους μια προοπτική. Υπάρχουν σχέδια, θα συμβεί», είχε δηλώσει τότε ο Μέγας Δούκας.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας
Η είδηση ακολουθεί την παραίτηση της βασίλισσας Μαργκρέτε της Δανίας, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει το θρόνο μετά από 52 χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο για να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο γιος της Φρέντερικ στις 14 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή της στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της, η βασίλισσα Μαργκρέτε είχε ξαφνιάσει τους Δανούς λέγοντας: «Αποφάσισα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στις 14 Ιανουαρίου 2024 – 52 χρόνια αφότου ακολούθησαν τον αγαπημένο μου πατέρα – θα αποχωρίσω ως βασίλισσα της Δανίας. Αφήνω το θρόνο στον γιο μου, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρέντερικ».