Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ο Λούλα θέλει να μεσολαβήσει μαζί με την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου



Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρότεινε μια πρωτοβουλία μεσολάβησης από τη Βραζιλία και την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ομάδα χωρών που να είναι αρκετά ισχυρή και σεβαστή και να καθίσουμε μαζί με τους δύο εμπολέμους σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων», είπε ο Λούλα ντα Σίλβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια. Οπως είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει ήδη μιλήσει με τον Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για την πρωτοβουλία.

«Οι Κινέζοι φίλοι μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό», είπε. «Ήρθε η ώρα να εμπλακεί η Κίνα».

Ο Λούλα κατηγορεί τον Ζελένσκι

Ο Λούλα επέκρινε για άλλη μια φορά τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για τη στάση του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Νομίζω ότι η Ρωσία έκανε το κλασικό λάθος να εισβάλει στο έδαφος μιας άλλης χώρας», είπε. «Αλλά εξακολουθώ να σκέφτομαι: «Αν ο ένας δεν θέλει, δύο δεν τσακώνονται».

Ο  Πρόεδρος της Βραζιλίας είχε επίσης επικρίνει τον Ουκρανό ηγέτη Ζελένσκι τον Μάιο του 2022 – λίγους μήνες πριν από την εκλογή του : «Αυτός ο τύπος είναι εξίσου υπεύθυνος για τον πόλεμο με τον Πούτιν», είχε πει τότε ο Λούλα στο περιοδικό Time. Είναι ανεύθυνο για τους δυτικούς ηγέτες να γιορτάζουν με τον Ζελένσκι αντί να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. «Ενθαρρύνουμε αυτόν τον τύπο – και μετά νομίζει ότι είναι το κερασάκι στην τούρτα», είχε πει ο Λούλα για τον Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας  απέρριψε τα  αιτήματα για επιστολή οπλισμού στην   Ουκρανία. «Η Βραζιλία δεν έχει κανένα συμφέρον να μεταφέρει τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο  Ολαφ Σολτς. «Η Βραζιλία είναι μια χώρα ειρήνης. Και γι’ αυτό η Βραζιλία δεν θέλει καμία ανάμειξη σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα”.