Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Έλληνας που ξεναγεί τουρίστες με ξύλινα ποδήλατα και SUP στη Βαρκελώνη



Δημοσιογράφος από κούνια, ξεναγός από άποψη, ευτυχισμένος από επιλογή. Για τον Ετεοκλή Νικολάου, η ζωή είναι σαν μια βόλτα με ένα ξύλινο ποδήλατο στην καρδιά της Καταλονίας, εκεί όπου σε κάθε στροφή κρύβεται και μια έκπληξη.

Μέσα στον ενθουσιασμό της νιότης και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στη δημοσιογραφία σε πανεπιστήμιο της Αθήνας, αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο για το επόμενο βήμα. Ένα μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις. Στην πραγματικότητα έκανε πολλά περισσότερα, κάποια από τα οποία ίσως αποτελούν άπιαστο όνειρο για το σινάφι του (μας). Πέρασε το κατώφλι δύο μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών, του BBC και του CNN και εργάστηκε τόσο πάνω στην έρευνα όσο και στην παρουσίαση ιστοριών. Η τριβή, η εμπειρία και η ζύμωση στα δύο μεγαθήρια της ενημέρωσης, πρόσθεσαν έξτρα πόντους στις γνώσεις και το βιογραφικό του Ετεοκλή που μέχρι τότε εκτιμούσε -και σοφά- ότι τον περιμένει μια λαμπρή καριέρα στα Media. Η ζωή ωστόσο του επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, έτσι δεν συμβαίνει άλλωστε τις περισσότερες φορές;

Στη Βαρκελώνη από έρωτα και περιέργεια

Στην Βαρκελώνη, όπως μου αποκαλύπτει, βρέθηκε από περιέργεια και έρωτα και αποφάσισε να δοκιμάσει τις γνώσεις του σε μια εταιρεία ξεναγήσεων στα αγγλικά και τα Ισπανικά. «Γνώριζα ότι η Βαρκελώνη ήταν μια πανέμορφη πόλη και από τη πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκα μελέτησα κάθε γωνιά της, την ιστορία και την αρχιτεκτονική της σαν να ήμουν ένας ανταποκριτής» εξομολογείται.

«Σίγουρα θα πρότεινα την πλατεία San Felipe Neri»
«Αξίζει να δοκιμάσετε το παγωτό του Tío Che»

 

Περπατώντας στους δρόμους και τα πλακόστρωτα στενά της Βαρκελώνης, θαύμασε και αγάπησε την αρχιτεκτονική της, έμαθε καλά την ιστορία και την Τέχνη της και μυήθηκε στην κουλτούρα των Καταλανών, βρίσκοντας κοινά στοιχεία με αυτή της χώρας μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ετεοκλής Νικολάου διατηρεί και εξελίσσει την Eteobcn. Μια εταιρεία που απευθύνεται σε Έλληνες ταξιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να ξεναγηθούν στην Βαρκελώνη. «Η eteobcn απευθύνεται ειδικά σε όσους ετοιμάζουν το ταξίδι τους μόνοι χωρίς να μπαίνουν σε αυτά τα μεγάλα γκρουπ των πρακτορείων. Προσφέρει μια μεγάλη γκάμα θεματικών ξεναγήσεων σε χαμηλό κόστος». Ο Έλληνας ξεναγός φροντίζει, όσοι επιλέγουν τον ίδιο και την ομάδα του, να νιώθουν μοναδικοί. «Ανάμεσα στις ξεναγήσεις που προσφέρουμε υπάρχει η επιλογή για την αρχιτεκτονική του Γκαουντι, της γοτθικής συνοικίας, της απαγορευμένης Βαρκελώνης, της ποδοσφαιρικής ξενάγησης καθώς και το τουρ σοκολάτας (αγγλικά). Η ομάδα της eteobcn απαρτίζεται εκτός από εμένα από άλλους νέους μορφωμένους Έλληνες της πόλης που προσφέρουν την εμπειρία τους από τη ζωή στην πόλη» μου αναφέρει.

Τον ρωτάω να μου πει κάποια σημεία που αξίζει να δει κανείς στη Βαρκελώνη αλλά δεν είναι τουριστικά -άλλωστε πόσες φορές να ανεβοκατέβει κάποιος τη Las Ramblas; «Σίγουρα θα πρότεινα την πλατεία San Felipe Neri, νομίζω είναι η πιο ατμοσφαιρική πλατεία της πόλης με πολλές διαφορετικές ιστορίες. Την προτείνω ιδιαίτερα για τα ζευγάρια, ακόμα και για πρόταση γάμου. Θα πρότεινα επίσης ένα ξενοδοχείο με θέα 360 μοιρών το Barcelo Raval. Από την ταράτσα του ξενοδοχείου μπορεί κανείς να δει την θέα ολόκληρης της πόλης. Τέλος θα πρότεινα την γειτονιά του Poble Nou. Ίσως μια από τις γειτονιές της πόλης με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξίζει να δοκιμάσετε το παγωτό του Tío Che, ενός από τα παλιότερα παγωτατζίδικα της πόλης» μου λέει.

Η ομορφιά της Καταλονίας
Ο Έλληνας ξεναγός φροντίζει, όσοι επιλέγουν τον ίδιο και την ομάδα του, να νιώθουν μοναδικοί
 
Η Βαρκελώνη στην πανδημία

Η Covid-19 έφερε μαζί της τον εγκλεισμό, την απόσταση, το τέλος των ταξιδιών όπως τα γνωρίζαμε, τουλάχιστον μέχρι χθες. Η ανεμελιά του τουρίστα αντικαταστάθηκε από τον φόβο. Τα lockdown στις ευρωπαϊκές πόλεις υπήρξαν συνεχόμενα και οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωής, αποτέλεσμα της μετάδοσης του ιού, τεράστιες. Η Βαρκελώνη, μια κατεξοχήν τουριστική πόλη, δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. «Η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων μας και ο τουριστικός κλάδος επληγει σοβαρότατα. Για να επιβιώσω επέστρεψα στο παλιό μου επάγγελμα και εργάστηκα σαν δημοσιογράφος. Έκανα ανταποκρίσεις και έγραφα ειδήσεις. Τώρα που επανήλθε η κανονικότητα στην Ισπανία θα με βλέπετε στις ανταποκρίσεις μου για την Ελλάδα όταν υπάρχει μόνο κάποια σοβαρή είδηση από την Ισπανία» αναφέρει ο Ετεοκλής Νικολάου.

Ξεναγήσεις με ποδήλατο και SUP

«H Βαρκελώνη είναι μια πόλη που αξίζει μα επισκεφθεί κάποιος για να δοκιμάσει -μεταξύ άλλων- την ιδιαίτερη γαστρονομία της, να κάνει βόλτα με ποδήλατο στους πιο φιλικούς για ποδηλάτες δρόμους ή να κάνει μάθημα ισπανικής κουζίνας. Με απλά λόγια η Βαρκελώνη είναι από μόνη της μια εμπειρία» μου εξηγεί ο Ετεοκλής ο οποίος εξελίσσοντας το αντικείμενό του, δημιούργησε την εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων και ξεναγήσεων, bikeonwood.net. Από το όνομα καταλάβετε ότι μιλάμε για τα ξύλινα ποδήλατα ελληνικής κατασκευής. Η ελληνική εταιρεία μου έδωσε την αντιπροσωπεία στην Βαρκελώνη και πλέον προσφέρουμε 4 διαφορετικές ποδηλατικές ξεναγήσεις σε ποδηλατοδρόμους. Ακόμα όποιος επιθυμεί, μπορεί να νοικιάσει για μια η περισσότερες μέρες ένα ποδήλατο και να ανακαλύψει μόνος του την πόλη. Επίσης τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα προς πώληση ή leasing σε όλη την Ισπανία. Το επόμενο εγχείρημα μας είναι να προσφέρουμε μέσω των συνεργατών μας, μαθήματα yoga πάνω σε SUP ή τη δυνατότητα ενοικίασης σανίδας για να απολαύσετε την υπέροχη παραλία μας με μια διαφορετική δραστηριότητα» καταλήγει με ενθουσιασμό ο Ετεοκλής Νικολάου.

 
 

Στη Βαρκελώνη οι επιλογές είναι άπειρες και καλύπτουν όλες τις διαθέσεις και τα γούστα. Από μόνο του αυτό το γεγονός την κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα των πόλεων παγκοσμίως με την καλύτερη ποιότητα ζωής. «Φυσικά αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι από όλο τον κόσμο να θέλουν να εγκατασταθούν εδώ, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος ζωής. Το υψηλό κόστος των ενοικίων είναι ένα από τα προβλήματα της πόλης και θα ήθελα να έμπαινε ένα πλαφόν αν είναι δυνατόν για να παραμείνει η πόλη βιώσιμη» αναφέρει ο Ετεοκλής την ώρα που χιλιάδες Καταλανοί διαμαρτύρονται για τα απλησίαστα ενοίκια και την μετατροπή των σπιτιών του κέντρου σε Airbnb. Για παράδειγμα, τα μισά σχεδόν κτήρια της Ciutat Vella -δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Βαρκελώνης- χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικό είναι ότι στην Airbnb έχουν δηλωθεί 4.500 διαμερίσματα, με αποτέλεσμα η ανεύρεση στέγης για τους μόνιμους κατοίκους να μετατρέπεται σε σπαζοκεφαλιά και οι τιμές όσων διαμερισμάτων έχουν απομείνει να πλησιάζουν δυσθεώρητα ύψη.

Πέρα όμως από τα προβλήματα που κάθε χώρα και πόλη αντιμετωπίζει, η μαγεία της Βαρκελώνης προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους. Η ενέργεια της πόλης είναι μοναδική και μας παρασύρει σε ένα φλογερό φλαμένκο στη μέση του δρόμου.