Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στη Γαλλία



«Για μία ακόμη φορά, η χώρα μας βρίσκεται στον στόχο των ισλαμιστών τρομοκρατών και δέχεται επίθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση», τόνισε στις δηλώσεις του από τη Νίκαια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μετέβη στη Νίκαια έπειτα από την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε χθες στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ που είχε ως αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας είναι Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών. Έφθασε στην Ευρώπη μέσω του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ονομάζεται Μπραχίμ Αουσάουι. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του. Είχε, όμως, τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ». Φαίνεται πως έδρασε μόνος του.

 


REUTERS/MICHAEL OVASKA
 

«Δεχόμαστε επίθεση για τις αξίες μας»

Η χθεσινή μέρα επέστρεψε τον εφιάλτη της τρομοκρατίας στη Γαλλία, καθώς εκτός της επίθεσης στη Νίκαια σημειώθηκαν άλλες δύο επιθέσεις με γαλλικούς στόχους. Η γαλλική αστυνομία στην πόλη της Αβινιόν σκότωσε χθες το μεσημέρι ένα ακόμη άτομο που απειλούσε περαστικούς, επίσης, με μαχαίρι. Παράλληλα φύλακας στο γαλλικό προξενείο της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία δέχτηκε επίθεση από άντρα που κρατούσε αιχμηρό αντικείμενο.

Οι επιθέσεις αυτές ήρθαν μερικές μέρες μετά την δολοφονία του Γάλλου καθηγητή ιστορίας Σαμιέλ Πατί από 18χρόνο τζιχαντιστή. Ο καθηγητής είχε παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ σε παράδοση μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

«Αν δεχόμαστε επίθεση είναι για τις αξίες μας, για την ελευθερία μας και ότι μπορούμε στο έδαφός μας να πιστεύουμε ελεύθερα», τόνισε ο Μακρόν ανακοινώνοντας πως αυξάνεται το επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού στη χώρα.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τη στάση επαγρύπνησης σε όλη τη Γαλλία, για να προσαρμοστούμε στην τρομοκρατική απειλή. Υπό αυτήν την έννοια, οι στρατιώτες μας θα κινητοποιηθούν περισσότερο τις επόμενες ώρες», εξήγησε ανακοινώνοντας την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας εν όψει της γιορτής των Αγίων Πάντων, των Καθολικών, την προσεχή Κυριακή.

Ευρωπαϊκή στήριξη

Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν άμεσα τη συμπαράστασή τους στη Γαλλία. Στο πλευρό της χώρας τάχθηκαν οι αχρηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους για τον κορωνοϊό. 

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό καταδικάζοντας τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκία καταδίκασε χθες «έντονα» την «άγρια» επίθεση στη Νίκαια, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει «την αλληλεγγύη της».