Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο Άσαντ αρνείται να δει τον Ερντογάν..



Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, έκανε μια αξιοσημείωτη αναφορά για την πιθανή συνάντηση του Προέδρου Erdoğan με τον πρόεδρο της Συρίας Assad. Το Reuters ισχυρίστηκε ότι ο Assad αρνήθηκε να συναντήσει τον Ερντογάν, για να μην ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας πριν από τις εκλογές.

 Σημειώνεται ότι το θέμα της συνάντησης των ηγετών των δύο γειτονικών χωρών, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, είναι στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.
Οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας δεν έγιναν αποδεκτές

Σύμφωνα με το Reuters και με βάση 3 διαφορετικές πηγές, η πρόταση της Ρωσίας για διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν έγινε αποδεκτή στη Δαμασκό.

 Ο ‘Άσαντ δεν θέλησε να ενισχύσει τη θέση του Ερντογάν πριν από τις εκλογές

Οι δύο πηγές που συζήτησαν με το Reuters ισχυρίστηκαν ότι ο Bashar Assad δεν συμφώνησε να δει τη θέση του Ερντογάν ενισχυμένη πριν από τις εκλογές του 2023. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επιστροφή των 3,6 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που κατοικούν στην Τουρκία θα είχε θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της Τουρκίας και θα είχε θετικά αποτελέσματα για τον Ερντογάν στις εκλογές.

 Ο Άσαντ θέτει ως όρο την απόσυρση της Τουρκίας από τη Συρία

Η τρίτη πηγή, η οποία έχει γνώση της πρότασης, δήλωσε ότι η Δαμασκός θεωρεί τη διαπραγμάτευση με τον Ερντογάν άχρηστη, εκτός κι αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Πάντως η Συρία θέτει ως απαράβατο όρο να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από την επικράτεια της χώρας, για να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών.