Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

NYT: Χειρόγραφο του Μπόλτον θέτει υπό αμφισβήτηση την υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει τον Αύγουστο στον τότε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ότι ήθελε το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 391 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία να συνεχιστεί ωσότου το Κίεβο να δεσμευτεί ότι θα άρχιζε να διενεργεί έρευνες σε βάρος Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη χειρόγραφο του Μπόλτον.

Σύμφωνα με τους NYT, που πάντως δεν αναδημοσιεύουν κατά λέξη το επίμαχο απόσπασμα, η αποκάλυψη περιέχεται σε χειρόγραφο του Μπόλτον που αποτελεί πρόπλασμα νέου βιβλίου που ετοιμάζει ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Όπως σημειώνει η σημειώνει η εφημερίδα, αν η περιγραφή της τοποθέτησης του Τραμπ είναι ακριβής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η υπερασπιστική γραμμή του Ρεπουμπλικάνου στη δίκη του στη Γερουσία.

Η αμερικανική προεδρία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι πρέπει να κληθούν να καταθέσουν ανώτεροι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη δίκη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το δημοσίευμα ο Σούμερ επισήμανε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν να κληθεί ο Μπόλτον να καταθέσει.