Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 -

Ντόρτμουντ: Δεν θα παίξουν ρώσοι μουσικοί που εκφράστηκαν υπέρ του ΚρεμλίνουΗ ρωσική ορχήστρα musicAeterna θα δώσει συναυλία στο Ντόρτμουντ σήμερα, χωρίς όμως μέλη της τα οποία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Πέμπτη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Konzerthaus Dortmund.

Με έγκριση Κουρεντζή

«Λέγαμε πάντα ότι όσοι έχουν εκφραστεί υπέρ του πολέμου ή υπέρ του Κρεμλίνου δεν θα επιτραπεί να παίξουν στον χώρο μας», δήλωσε ο Ραφαέλ φον Χένσμπρεχ.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε με την έγκριση του ιδρυτή και διευθυντή του μουσικού συνόλου, του Θεόδωρου Κουρεντζή (φωτογραφία, επάνω, από АНТОН ЗАВЬЯЛОВ / ПРЕСС-СЛУЖБА).

Υπήρξε «απόλυτη συμφωνία» των πλευρών, σύμφωνα με τον κ. Χένσμπρεχ, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως αποκλείονται μουσικοί μόνο επειδή είναι Ρώσοι.

Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτο το Crescendo, εξειδικευμένο περιοδικό για την κλασσική μουσική.

«Ο φασισμός μάς επιτίθεται ξανά»

Τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έχουν κάνει σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Δύσης, ανάμεσά τους τενόρος ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στους ρώσους στρατιώτες με τη φράση «ο φασισμός μάς επιτίθεται ξανά».

Σύμφωνα με τον κ. Χένσμπρεχ, αποφασίστηκε συναινετικά να ληφθούν μέτρα. «Το τραγικό στην προκειμένη περίπτωση είναι (…) πως η ρωσική προπαγάνδα ξεκάθαρα είναι αποτελεσματική», έκρινε.