Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Νταϊάνα: Η ατάκα – μαχαιριά του Καρόλου στην ανακοίνωση του αρραβώνα τους



20 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Αναλυτής της γλώσσας του σώματος ερμηνεύει τη συνέντευξη της Νταϊάνα με τον Κάρολο για τον αρραβώνα τους.

Ήταν τον Φεβρουάριο του 1981 που ο πρίγκιπας Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Το ζευγάρι ανακοίνωσε τον αρραβώνα του σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση, με τη συνέντευξή τους να χαρακτηρίζεται αδέξια από τους κριτικούς.

Ο Robin Kermode, εμπειρογνώμονας της γλώσσας του σώματος, ανέλυσε καρέ καρέ τις δηλώσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου. Σε αυτή τη συνέντευξη που ο πρίγκιπας Κάρολος είπε την ατάκα μαχαιριά όταν ρωτήθηκε αν είναι ερωτευμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. «Whatever in love means». Μια φράση που έχει μείνει αξέχαστη.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την κλίμακα της πίεσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε αυτούς τους δύο νέους. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε», σημειώνει για την επανεξέταση της περίφημης συνέντευξης 36 χρόνια μετά.

«Αν κοιτάξουμε αυτά τα βίντεο εξετάζοντας τη γλώσσα του σώματος, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το πρίσμα της ιστορίας από το οποίο την παρακολουθούμε. Ο τρόπος και το ύφος των ερωτήσεων αλλά και των απαντήσεων μοιάζουν από άλλο κόσμο».

 

«Οι αντιδράσεις που έχουμε όταν κάποιος μιλά για εμάς μπορούν να είναι πολύ αποκαλυπτικές. Καθώς οι μύες του προσώπου μας είναι περισσότερο απασχολημένοι όταν μιλάμε, μπορούμε να φοράμε ένα «προσωπείο». Ωστόσο όταν ακούμε σχόλια για τον εαυτό μας ενώ προσπαθούμε να παραμείνουμε ουδέτεροι αποκαλύπτονται πολλά.

 

Ορισμένα από τα βίντεο δείχνουν μια αντίθεση ανάμεσα στον Κάρολο και την Νταϊάνα. Ο Κάρολος φαίνεται σίγουρος ενώ η Νταϊάναφαίνεται συχνά πιο θλιμμένη όταν ακούει αυτά που λέει. Τα χείλη και το στόμα της είναι κλειστά, τα φρύδια της σηκώνονται και τα μάτια της είναι υγρά».

Η αξέχαστη ατάκα για τον έρωτα με Νταϊάνα

Στη συνέντευξη, όπως παρατηρεί ο Robin, ο πρίγκιπας Κάρολος σπάνια απαντά πρώτος σε μια ερώτηση. Στρέφεται προς την Νταϊάνα. Λέει το αξέχαστο «whatever in love means» αφού πρώτα έχει στραφεί στην Νταϊάνα για να απαντήσει.

«Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φράσεις από τον Κάρολο είναι η χρήση της λέξης «business» όταν ρωτήθηκε για τη σχέση τους. Μετά αρκετές στιγμές αποφεύγει την κάμερα. Η γωνία του χείλους του πηγαίνει προς τα μέσα υποδηλώνοντας θλίψη. Γνωρίζουμε ότι μεγάλες αποφάσεις πυροδοτούν τα συναισθήματα. Μπορεί συχνά να αναμειχθούν συναισθήματα θλίψης και χαράς. 

Όταν ο Κάρολος ρωτήθηκε για την πρόταση γάμου, η Νταϊάνα χαμογελά. Τραβά τα χείλη της προς τα μπροστά, κάτι που δείχνει ότι περίμενε τη δέσμευση. Αυτό το χαμόγελο αλλάζει σαν να λέει «αναρωτιέμαι αν θα πει την πραγματική ιστορία».

Ενώ ο Κάρολος συνεχίζει να μιλά, η εμφάνισή της αλλάζει. Σφίγγει τα χείλη της και τραβά τα μάτια της από πάνω του.  «Πώς μπορείται να συνοψίσετε το πώς αισθάνεστε σήμερα;». Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση που τους έκαναν. «Η Νταϊάνα αμέσως παίρνει τα μάτια της από τον Κάρολο και φαίνεται σαν να λέει «αναρωτιέμαι τι θα πει τώρα».

Πριν απαντήσει ο Κάρολος, το σαγόνι του είναι χαλαρό και έχει τα χείλη του σφιχτά. «Είναι δύσκολο να βρεις τις σωστές λέξεις, δεν είναι;» απαντά. Η Νταϊάνα αντί να απαντήσει όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης αρκείται σε ένα «μμμ», με τον Κάρολο τότε να συνεχίζει την απάντησή του. «Απλώς χαρούμενος και χαρούμενος».

Φαίνεται να θέλει να «ξεφύγει» και ξύνει για δεύτερη φορά τη μύτη του στη συνέντευξη, σημειώνοντας πόσο έκπληκτος είναι που συμφώνησε να τον παντρευτεί.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το παρακολουθήσω ξανά γνωρίζοντας την εκ υστέρων ιστορία».