Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νορβηγία: Τουλάχιστον 17 ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον έπειτα από μια γιορτή στο Όσλο



Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πιστεύεται μέχρι στιγμής ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού στη διάρκεια γιορτής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Όσλο, μετά την οποία περισσότεροι από τους μισούς από τους 100 παρευρισκόμενους διαγνώστηκαν θετικοί στην covid-19 παρά το γεγονός ότι ήταν εμβολιασμένοι.
Πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αλληλούχηση του ιού από τα δείγματα που έχουν ληφθεί.
«Μέχρι στιγμής 60 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 με μοριακό τεστ και τέσσερις άλλοι με rapid test», επεσήμαναν οι αρχές του Όσλο.
«Δεκαεπτά πιθανόν είναι κρούσματα του Όμικρον, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής ένα κρούσμα του Όμικρον έχει επιβεβαιωθεί μετά την αλληλούχηση», πρόσθεσαν.
100 με 120 άνθρωποι, εκ των οποίων ένας είχε πρόσφατα επισκεφθεί το νότιο τμήμα της Αφρικής, συγκεντρώθηκαν σε εστιατόριο του Όσλο την προηγούμενη Παρασκευή για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα το οποίο οργάνωσε ο εργοδότης τους, η εταιρεία παραγωγής ηλιακής ενέργειας Scatec.
«Όλοι τους ήταν εμβολιασμένοι, κανείς δεν παρουσιάζει συμπτώματα και όλοι τους είχαν κάνει σελφ τεστ» πριν το γεύμα, επεσήμανε η Τίνε Ράβλο αξιωματούχος των τοπικών υγειονομικών αρχών.
Μέχρι στιγμής, όπως πρόσθεσε η ίδια, κανείς από όσους μολύνθηκαν από covid-19 δεν εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα, με τους περισσότερους να αναφέρουν πονοκέφαλο, πονόλαιμο και βήχα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ