Κυριακή 29 Μαΐου 2022 -

Νίκη Ρούτε με διαφορά έναντι του λαϊκιστή Βίλντερς στην Ολλανδία - Τα σενάρια της επόμενης ημέραςΝίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και με διαφορά έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, μία αναμέτρση που άνοιξε τον κρίσιμο εκλογικό χορό του 2017 υπό τη σκιά του λαϊκισμού μετά το σοκ του Brexit, αλλά και την εκλογή Τραμπ.

Η εκλογική έκβαση έρχεται ως βαθιά ανάσα για τα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία που στήνουν κάλπες τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα με την Μαρίν Λεπέν και Φράουκε Πέτρι να καιροφυλακτούν. Μία πρώτη θέση της ακροδεξιάς θα συντάρασσε μία Ευρώπη που βρίσκεται ήδη σε κρίση ταυτότητας.

Σύμφωνα, δε, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 75% των εκλογικών τμημάτων, φαίνεται πως το VVD του Μαρκ Ρούτε θα κερδίσει 33 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες του CDA 19, γεγονός που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μαζί και με τους προοδευτικούς του D66, που αναμένεται να καταλάβουν 19 έδρες, δεν είναι εφικτή και θα χρειαστεί να συμμετάσχει και ένα τέταρτο κόμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, το VVD προβλέπεται να συγκεντρώσει 33 έδρες, το PVV του Βίλντερς 20, το CDA 19, το D66 19, οι Πράσινοι 14, το SP 14 και οι Εργατικοί 9 έδρες.

Τα έως τώρα αποτελέσματα:

VVD-ALDE: 21.2%
PVV-ENF 13.1%
CDA-EPP 12.4%
D66-ALDE 12,1%
SP-LEFT 9.1%
GL-G/EFA 9%
PVDA 5,7%

Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι στο Άμστερνταμ πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 19,3%.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του exit poll, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

Τα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με το exit poll, είναι ότι δεν διακρίνεται εφικτός ο σχηματισμός ούτε ενός κεντροδεξιού συνασπισμού, αλλά ούτε και ενός κεντροαριστερού. Καθώς φαίνεται, για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί ένας συνασπισμός τουλάχιστον τριών ή ακόμα και τεσσάρων κομμάτων.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι και οι Πράσινοι, που δείχνουν να συγκεντρώνουν 16 έδρες, τετραπλασιάζοντας ουσιαστικά την κοινοβουλευτιοκή τους δύναμη, σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, «πανωλεθρία» υφίστανται οι Εργατικοί, με το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία τους, καθώς από τις 38 έδρες πέφτουν στις μόλις εννιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος των Εργατικών είναι ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τα σενάρια της επόμενη ημέρας

Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο.

Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία, που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί. 

Σύμφωνα πάντως με μια πρώτη ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στη Βουλή των 150:

- Η μία θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους, που αθροίζουν 85 έδρες. 

- Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.