Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια ως... ενθύμια



Νέες εικόνες που σοκάρουν και δημιουργούν θλίψη βλέπουν το φως της δημοσιότητας από βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία.

Για νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κάνουν το γύρο του διαδικτύου δείχνουν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και στη συνέχεια να τοποθετούν τα μικρά κομμάτια ή τη σκόνη σε σακούλες προκειμένου να τα πάρουν ως..ενθύμιο.

Μάλιστα χρήστης - σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazete Duvar- ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται δυο γυναίκες που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», τονίζοντας ότι «παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι. Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια.Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.


Aξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα πριν ο βανδαλισμός της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».