Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέο "ροζ" σκάνδαλο για τον Τζόνσον: Τον καταγγέλλει γυναίκα για κατάχρηση εξουσίας με σκοπό να συνάψει σχέση μαζί της..



Δημοσίευμα των Sunday Times αποκαλύπτει καταγγελία από γυναίκα ότι ο Μπόρις Τζόνσον «καταχράστηκε την εξουσία» του ως δήμαρχος Λονδίνου για να συνάψει μαζί της σεξουαλική σχέση και έπειτα προσπάθησε να τη διορίσει στο δημαρχείο.

Η υπόθεση αφορά το 2008, όταν ο υπό παραίτηση πλέον Πρωθυπουργός ήταν 43 ετών, παντρεμένος με τέσσερα παιδιά και η καταγγέλλουσα, που δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους, ήταν απόφοιτη πανεπιστημίου.

 Είχε πρόσφατα μετακομίσει στο Λονδίνο βρίσκοντας περιστασιακή εργασία και είχε αποφασίσει να εμπλακεί ως ακτιβίστρια στο Συντηρητικό Κόμμα, βοηθώντας ως εθελόντρια στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Τζόνσον για τη δημαρχία του Λονδίνου.

Η καταγγέλλουσα ζήτησε χρόνια μετά να μιλήσει στον κ. Τζόνσον. Τον συνάντησε στο κοινοβουλευτικό του γραφείο στις 7 Νοεμβρίου 2017, όταν εκείνος ήταν Υπουργός Εξωτερικών και ενώ ήταν έντονα στο προσκήνιο το κίνημα #MeToo. Στη συνάντηση εκείνη ηχογράφησε κρυφά τη συζήτησή τους.

Του είπε ότι ήταν «πραγματικά κλονισμένη και αναστατωμένη» που είχε συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του, λέγοντας ότι θεωρεί τον εαυτό της παράδειγμα του πώς κάθε γυναίκα που εισέρχεται στο κτίριο του κοινοβουλίου είναι εν δυνάμει θύμα αποπλάνησης από ισχυρούς άνδρες.

Του ξεκαθάρισε πως «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της» και μετά περιέγραψε πώς εννέα χρόνια νωρίτερα είχαν συναντηθεί στο κοινοβουλευτικό του γραφείο κατόπιν πρόσκλησής του για ποτό. Ερωτηθείς αν θυμόταν τις λεπτομέρειες, ο κ. Τζόνσον απάντησε «ναι».

Το δημοσίευμα των Sunday Times στην ιστοσελίδα τους περιλαμβάνει και ένα μονόλεπτο απόσπασμα της μαγνητοφωνημένης συζήτησης του 2017.

Στο απόσπασμα ο κ. Τζόνσον παραδέχεται ότι είχε προτείνει την καταγγέλλουσα για πρόσληψη στο δημαρχείο Λονδίνου. Λέει μάλιστα ότι είχε απογοητευθεί που τελικά η γυναίκα δεν πήρε τη θέση. Όπως προσθέτει, η πρόσληψη απορρίφθηκε από τον τότε συνεργάτη του στον δήμο Κιτ Μαλτχάουζ, ο οποίος μόλις προ ημερών τοποθετήθηκε στο «υπηρεσιακό» υπουργικό συμβούλιο του απερχόμενου Πρωθυπουργού.

Ο Μπόρις Τζόνσον ακούγεται να παραδέχεται μάλιστα πως ένας από τους λόγους που η πρόσληψη δεν προχώρησε ήταν μεταξύ άλλων η διαπίστωση του κ. Μαλτχάουζ ότι η υποψήφια «είχε πολύ φιλική σχέση» μαζί του.

Πάντως ο κ. Τζόνσον ακούγεται επίσης να λέει ότι θα ήταν ανάρμοστο να την προωθούσε στη θέση εργασίας με «ανώμαλο» τρόπο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι είναι ένα ακόμα παράδειγμα άσκησης πολιτικής επιρροής από τον κ. Τζόνσον ώστε να προωθήσει γυναίκες με τις οποίες είχε σεξουαλική σχέση, όπως τη νυν σύζυγό του Κάρι Σίμοντς και την ερωμένη του Τζένιφερ Αρκιούρι.

Τονίζεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ο Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε τα καταγγελλόμενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από το μέλος της κυβέρνησής του Κρις Πίντσερ, εκφράζοντας την «αποστροφή» του για περιστατικά «κατάχρησης εξουσίας οπουδήποτε στο κοινοβούλιο, σε αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι η νέα αποκάλυψη θα δημιουργήσει πίεση για διεύρυνση της καταγγελίας κατά του κ. Τζόνσον από τις αρμόδιες αρχές δεοντολογίας στο κοινοβούλιο ή στο δημαρχείο.

Η γυναίκα προσέγγισε αρχικά τους Sunday Times τον Απρίλιο, αλλά αποφάσισε τελικά να κάνει την καταγγελία την περασμένη εβδομάδα θεωρώντας ότι οι πολίτες πρέπει να μάθουν τι συνέβη.

Στο ηχητικό απόσπασμα στην ιστοσελίδα των Sunday Times ο κ. Τζονσον ακούγεται επίσης νευριασμένος να βρίζει και να λέει ότι είχε δουλειές, όταν η γυναίκα υποστήριξε ότι εκείνος απέφευγε τη συνάντηση μαζί της.

Την προτρέπει επίσης να μην πει στην τότε Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όπως η καταγγέλλουσα τον είχε απειλήσει, ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι μπάσταρδος».

Πάντως υπερασπίστηκε τον εαυτό του στην συνάντηση του 2017 λέγοντας ότι δεν είχε ενεργήσει κακόβουλα, ανάρμοστα ή με τρόπο επιθετικό και στο τέλος απολογήθηκε στην καταγγέλλουσα για την «αναισθησία» του και τη δυστυχία που της προκάλεσε η υπόθεση.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η καταγγελία δεν αφορά τη θητεία του στην πρωθυπουργία και ότι δεν γίνεται σχολιασμός της προσωπικής του ζωής.

Την ίδια ώρα, ο Observer αποκαλύπτει ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε νέο Υπουργό Οικονομικών τον Ναντίμ Ζαχάουι παρά το γεγονός ότι κρατικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως η εφορία είχε κρίνει ότι πρέπει να ερευνηθούν οι φορολογικές του υποθέσεις.

Αν και ο κ. Ζαχάουι δεν έχει βρεθεί να έχει παρανομήσει, τελεί υπό πίεση να εξηγήσει τις οικονομικές διευθετήσεις οικογενειακής υπεράκτιας εταιρείας.

Ο κ. Ζαχάουι ανακοίνωσε το Σάββατο πρόθεση διεκδίκησης της πρωθυπουργίας στην κούρσα διαδοχής του κ. Τζόνσον.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός