Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέες διαδηλώσεις στη Χιλή - Πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ετοιμάζει η κυβέρνηση



Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πόλεις της Χιλής χθες Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε να επεξεργάζεται την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ελπίδα ότι θα βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις ταραχές που οδεύουν να συμπληρώσουν έναν μήνα.

Οι πορείες που έγιναν χθες στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές, ωστόσο στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκη σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, απόφαση που στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα οργής, προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και τελικά ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν μέρει κληροδότημα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ωστόσο η κυβέρνησή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν ως προς τον μηχανισμό διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ιδίως για το εάν θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καταγράφουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη 18η Οκτωβρίου.