Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα Υόρκη: Τζο Μπάιντεν και Λιζ Τρας συμφώνησαν για περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας



Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν την Τετάρτη ότι οι ενέργειες του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, καταδεικνύουν πως είναι επιτακτική ανάγκη για τους συμμάχους να συνεχίσουν την στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κήρυξε το πρωί της Τετάρτης την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προαναγγέλλοντας κινήσεις για προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών και απειλώντας ακόμη και με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Οι ηγέτες καταδίκασαν την πρόσφατη πολεμική ρητορική του Πούτιν για την Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας πριν από δύο εβδομάδες.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Τρας και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης «να ενισχύσουν τις διμερείς προσπάθειες για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία και να αυξήσουν τις ποσότητες ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας που εξάγονται από δημοκρατικά κράτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Και το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στο πρώτο τετ α τετ

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας συμφώνησαν στην «προτεραιότητα» της διατήρησης της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς συζήτησαν τις εμπορικές ρυθμίσεις της μετά το Brexit, στις πρώτες τους συνομιλίες.

Όπως σημειώνει το BBC, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ τους σχετικά με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμψει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πριν από τη συνάντηση, και οι δύο δήλωσαν ότι ήταν «δεσμευμένοι» να διατηρήσουν μια συμφωνία που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο εκπρόσωπος της Λιζ Τρας δήλωσε ότι η ίδια και ο Τζο Μπάιντεν είχαν μόνο μια «σύντομη συζήτηση» για τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια ευρεία συζήτηση, στην οποία κυριάρχησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.