Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Βγάζει ξανά το Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατ. Μεσόγειο



Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο, Αμπντουλ Χαμίντ Χαν θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι με την συμφωνία για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι δύο χώρες διακηρύσσουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο, σβήνοντας στην ουσία, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και απαντώντας στο αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κλιμακώνει ο Ερντογάν τις προκλήσεις στέλνοντας γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο

Εμφανώς ενοχλημένη από την εξέλιξη, η τουρκική ηγεσία, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις πυρπολώντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρίας πετρελαίου, το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν είναι έτοιμο να βγει στη Μεσόγειο, ώστε τις επόμενες ημέρες -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- να αρχίσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει για μια ακόμα φορά η Τουρκία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.