Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα καταιγίδα στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά το λουκέτο στα κινέζικα λιμάνια λόγω Όμικρον



Έντονη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές, η πολιτική «covid-zero» της Κίνας με στόχο την αναχαίτιση του νέου κύματος της πανδημίας.

Προκειμένου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να ανακόψει τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, αποφάσισε να κλείσει τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της. Ως αποτέλεσμα, έχουν ήδη, προκληθεί μεγάλες καθυστερήσεις και δεκάδες προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι συνέπειες των οποίων φοβίζουν ειδικούς και αναλυτές.

Με τις προγραμματισμένες αφίξεις εμπορικών πλοίων να έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι μεταφορείς προειδοποιούν για ένα ντόμινο επιπτώσεων που πολύ σύντομα αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα Ευρώπης και Αμερικής. Αυτός είναι άλλωστε, και ο λόγος, για τον οποίο οι οικονομολόγοι της HSBC προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να … καθυστερήσει.

Εάν μάλιστα, η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Όμικρον συνεχίσει να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ολόκληρη την Ασία, και κυρίως, στην Κίνα, τότε η διακοπή της παραγωγής θα είναι αναπόφευκτη.

Για όσους έχουν ξεχάσει το σοκ που προκλήθηκε το περασμένο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν η Κίνα έκλεισε και πάλι τα λιμάνια της για αρκετές ημέρες, μια γρήγορη υπενθύμιση: Μία άνευ προηγουμένου σύγχυση δημιουργήθηκε τότε, στα παγκόσμια logistics και τη ναυτιλία η οποία ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφέρει να βρει τους ρυθμούς της. Οι περισσότεροι μάλιστα, εκτιμούν πως η παγκόσμια εφοδιαστική κρίση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα και πως ίσως χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου η κατάσταση να βελτιωθεί.