Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νέα φραστικά πυρά Τραμπ κατά Πελόζι: «Είναι τρελή»



Νέα, σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά συνολικά κατά των Δημοκρατικών, εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σ τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Τέξας.

«Όσο περισσότερα πετυχαίνει η Αμερική, τόσο περισσότερο καταλαμβάνονται από μίσος και οργή αυτοί οι τρελοί Δημοκρατικοί. Είναι τρελοί. Είναι τρελοί», ανέφερε ο Τραμπ στην ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο American Airlines Center, στο κέντρο του Ντάλας.

Μία ημέρα νωρίτερα η Πελόζι είχε κατηγορήσει τον Τραμπ ότι ξεπέρασε τα όρια και αποχώρησε από μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος την αποκάλεσε «πολιτικό τρίτης κατηγορίας». Η ηγεσία των Δημοκρατικών διαμαρτυρήθηκε έντονα σε αυτή τη συνάντηση για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει δυνάμεις των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, εξέλιξη που επέτρεψε στην Τουρκία να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στην περιοχή, που πολέμησαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στο πλευρό του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό αμερικανική διοίκηση.

«Τρελή Νάνσι. Είναι τρελή», επαναλάμβανε ο Τραμπ, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ωστόσο επανέλαβε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για πέντε ημέρες που διαπραγματεύθηκε ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκλιμάκωσε την κρίση. «Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας» με την Τουρκία, είπε ο Τραμπ. «Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα. Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι» πρόσθεσε.

Η Πελόσι ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι αρχίζει να διενεργείται έρευνα από επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν πρέπει να υπάρξει παραπομπή του προέδρου Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Ρεπουμπλικάνος άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να δώσει εντολή σε Ουκρανούς εισαγγελείς να εξετάσουν αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ. Ο Μπάιντεν είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψήφιους για το χρίσμα των Δημοκρατικών και δεν αποκλείεται ο Τραμπ να αναμετρηθεί μαζί του το 2020.

Ο Τραμπ για πολλοστή φορά έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και επανέλαβε ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016. «Αυτό που διακυβεύεται σε αυτή τη μάχη είναι η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας», είπε, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ούτε λίγο ούτε πολύ ότι προσπαθούν να την καταλύσουν. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει αυτό», είπε.