Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα



Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν βαλλιστικό πύραυλο στα ύδατα των ακτών της Ιαπωνίας, δήλωσαν οι στρατιωτικοί της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι αρχηγοί της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ φέρεται να συναντώνται στη Σεούλ για να συζητήσουν τη Βόρεια Κορέα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πιονγκγιάνγκ έχει ξεκινήσει μια σειρά από δοκιμές για τους υπερηχητικούς και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικά όπλα. Ορισμένες από αυτές τις δοκιμές παραβιάζουν αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

Στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί από τον ΟΗΕ να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους καθώς και πυρηνικά όπλα.

Την Τρίτη, ο στρατηγός της Νοτίου Κορέας δήλωσε ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από το λιμάνι Sinpo, στα ανατολικά της Βόρειας Κορέας, όπου η Πιονγκγιάνγκ συνήθως χρησιμοποιείται ως βάση για τα υποβρύχιά της. Προσγειώθηκε στην Ανατολική Θάλασσα, γνωστή και ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, υπήρχαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις «πολύ λυπηρές».

Την ίδια ώρα που η Βόρεια Κορέα προχωράει στις πυραυλικές της δοκιμές, η Νότια Κορέα αναπτύσσει επίσης τα δικά της όπλα. Σύμφωνα  με τους παρατηρητές, η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει μετατραπεί σε αγώνα εξοπλισμών.