Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020 -
Συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 28. Νοεμβρίου 2020

Μυστήριο με τεράστιο κουφάρι φάλαινας που ξεβράστηκε στην ΑυστραλίαΟι αρχές στην Αυστραλία πονοκεφιαλάζουν προσπαθώντας να βρουν τρόπο να απομακρύνουν το κουφάρι μίας φάλαινας, μήκους 20 μέτρων, από μία απομακρυσμένη παραλία και να το μεταφέρουν στο Βασιλικό Εθνικό Πάρκο του Σίδνεϊ.

 

Μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα πώς ξεβράστηκε πριν από μία εβδομάδα το τεράστιο αυτό πλάσμα, καθώς και σε ποιο είδος ανήκει.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για τη Διάσωση και την Έρευνα των Κητών στην Αυστραλία (ORRCA), Τζος Φάρελ, δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ότι πιθανόν η φάλαινα να ήταν άρρωστη, να χτυπήθηκε από ένα πλοίο ή απλά να πέθανε λόγω γήρατος. Ψάχνουν ακόμα όμως να βρουν σε ποιο είδος ανήκει.

Πρόκειται για μία μεγάλη φάλαινα, πιθανόν να πρόκειται για πετροφάλαινα ή για γαλάζια φάλαινα. Οι επιστήμονες όμως αποκλείουν το γεγονός να ανήκει στην κατηγορία των μεγάπτερων φαλαινών, κοινώς καμπούρα φάλαινα, λόγω του μεγέθους της αλλά και λόγω του πού βρίσκεται το ραχιαίο πτερύγιο. Τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες θα γνωρίζουν ακριβώς καθώς λήφθηκαν δείγματα DNA του κήτους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ οι φάλαινες στην Αυστραλία συχνά απομακρύνονται από τις παραλίες με γερανό και αποτεφρώνονται, επειδή το κήτος είναι τόσο μεγάλο και η τοποθεσία πολύ απομονωμένη, οι δημοτικές αρχές αλλά και οι επικεφαλής των Εθνικών Πάρκων Αγριας Ζωής εξετάζουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Κάποιες φορές το δένουν σε ένα πλοίο και το ρυμουλκούν στη θάλασσα. Λόγω όμως της μεγάλης προσέλευσης καρχαριών γύρω από το κουφάρι, οι αρχές καθυστερούν στο να προχωρήσουν περαιτέρω. Αν και προηγουμένως έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες η χρήση εκρηκτικών τα οποία σπάνε το κήτος σε μικρότερα κομμάτια, οι αρχές της Αυστραλίας εμφανίζονται επιφυλακτικές. Έχουν επίσης προειδοποιήσει το κοινό αλλά και τους περίεργους πεζοπόρους να μην μπαίνουν στο νερό μετά το συμβάν που σημειώθηκε το Σάββατο, όταν δύο άντρες πήγαν στην περιοχή για να φωτογραφίσουν με υποβρύχια κάμερα τους καρχαρίες που έτρωγαν.

Όπου βρίσκεται ένα νεκρό θαλάσσιο πλάσμα, υπάρχουν καρχαρίες.

«Μείνετε έξω από το νερό! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο!» προειδοποιούν οι Αρχές.