Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μυστική Διπλωματία Τούρκίας -ΗΠΑ: Το non paper που έδωσε ο Τσαβούσογλου στον Μπλίνκεν..



Το περιεχόμενο ειδικού εγγράφου έξι σελίδων που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει σε δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής Αθανάσιος Δρούγος.  

  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το έγγραφο αναφέρεται στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για πολλά επιμέρους ζητήματα και παρουσιάζει τις θέσεις της Αγκυρας.

«Πληροφορίες φέρουν ότι πρόκειται για συνολικά 9 επιμέρους ζητήματα, όπως είναι η περίπτωση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, οι κουρδικές πολιτοφυλακές στη Βόρειο Συρία, το “πάγωμα” της συμμετοχής της Αγκυρας στο πολυεθνικό πρόγραμμα/συμπαραγωγή των F-35, οι θέσεις της Αγκυρας σε μεσανατολικά ζητήματα, η περίπτωση αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915 κ.ά» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 Όπως σημειώνεται, ο Μπλίνκεν παρέλαβε το σχετικό έγγραφο και τόνισε ότι θα απαντήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες για το ποιος μπορεί να είναι ο «οδικός χάρτης» για τη χαλάρωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

«Πάντως, βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της παροχής συνδρομής στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, επί της οποίας οι ΗΠΑ για γεωστρατηγικούς λόγους δεν δείχνουν πρόθυμοι να αλλάξουν στάση (οι Τούρκοι τούς θεωρούν ως συνδεδεμένους με το PKK, που από την Αγκυρα και ορισμένους Δυτικούς συμμάχους θεωρείται αποσχιστική και τρομοκρατική οργάνωση). Οι Αμερικανοί έχουν συνδράμει τους Κούρδους μαχητές με συμβούλους και όπλα στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους/ISIS» γράφει ο κ. Δρούγος.

πηγη Ελεθερος τυπος