Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μπάιντεν: Χτίζει ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ασία – «Σκοπός η υποκίνηση σύγκρουσης» με την Κίνα



Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αφίχθη χθες Κυριακή στην Ιαπωνία, δεύτερο και τελευταίο σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στην Ασία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με φόντο την απειλή της Βόρειας Κορέας, τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Κίνας και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Καταδικασμένη να αποτύχει»

Μετά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, τον άλλο μεγάλο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Μπάιντεν έφθασε στην αμερικανική αεροπορική βάση Γιοκότα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Kim Kyung-Hoon), δυτικά του Τόκιο, χθες λίγο μετά τις 17:00 (τοπική ώρα· 11:00 ώρα Ελλάδας).

Συναντάται σήμερα στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και με τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο. Θα συμμετάσχει αύριο Τρίτη στη σύνοδο κορυφής της Quad, διπλωματικού σχήματος στο οποίο συμμετέχουν πέραν των ΗΠΑ η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία. Σκοπός του είναι να αποτελέσει αντίβαρο στην αυξανόμενη οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική ισχύ και επιρροή της Κίνας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Το Πεκίνο βλέπει με ανησυχία τις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γκι είπε χθες πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να δημιουργήσουν μικρές κλίκες εν ονόματι της ελευθερίας και του ανοίγματος», με πραγματικό σκοπό «να περιορίσουν την Κίνα».

«Η λεγόμενη ‘στρατηγική Ινδικού-Ειρηνικού’ (των ΗΠΑ) είναι, στην ουσία, στρατηγική με σκοπό να δημιουργηθεί διχασμός, να υποκινηθεί η σύγκρουση», να υπονομευθεί «η ειρήνη», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πεκίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, προσθέτοντας «ανεξαρτήτως του πώς παρουσιάζεται ή μεταμφιέζεται, είναι αναπόφευκτα καταδικασμένη να αποτύχει».

Πρωτοβουλία για το εμπόριο

Στη σύνοδο της τετραμερούς συμμαχίας θα συμμετάσχει ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι, που ορκίστηκε σήμερα. Ο κ. Μπάιντεν του τηλεφώνησε χθες Κυριακή για τον συγχαρεί για τη νίκη του και τον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη δέσμευση» της Ουάσιγκτον στην «αμερικανοαυστραλιανή συμμαχία».

Ο Ναρέντρα Μόντι, ο πρωθυπουργός της Ινδίας – της μόνης χώρας της Quad που δεν έχει καταδικάσει επισήμως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ανακοίνωσε χθες ότι θα έχει διμερή συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει στην Ιαπωνία νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το εμπόριο, που θεωρείται ότι έχει σκοπό τη μείωση και προοδευτικά τον τερματισμό της εξάρτησης από τις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε χθες στη Σεούλ «προετοιμασμένος» για την πιθανολογούμενη δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγιάνγκ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως είναι διατεθειμένος να αρχίσει διάλογο μαζί της.

Οι συνομιλίες πρακτικά ανεστάλησαν το 2019, όταν απέτυχε η σύνοδος του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) στο Ανόι του Βιετνάμ.

Αν και δεν έγινε δοκιμή πυρηνικού όπλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν στη Νότια Κορέα, το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

«Ετοιμοι να αντιδράσουμε»

Οπως το έθεσε ο κ. Σάλιβαν μιλώντας σε δημοσιογράφους, «αν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε. Αν δεν το κάνει, θα υπάρξει η ευκαιρία, όπως έχουμε ήδη πει, να επιστρέψουμε στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Στη Σεούλ, όπου έφθασε την Παρασκευή, ο κ. Μπάιντεν είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ, φιλοαμερικανό συντηρητικό που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Μαΐου. Συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μπροστά στη βορειοκορεατική απειλή.

Ο κ. Γιουν αναφέρθηκε στην ανάπτυξη από τις ΗΠΑ «στρατηγικών μέσων» για την αντιμετώπιση «επίθεσης με πυρηνικά όπλα». Τα μέσα αυτά θα συμπεριλαμβάνουν «αεροσκάφη και πυραύλους», διευκρίνισε, λέγοντας ότι η κατάσταση θα είναι προσεχώς διαφορετική από το παρελθόν, όταν «δεν είχαμε αποτρεπτική ομπρέλα» για το ενδεχόμενο επίθεσης με πυρηνικά όπλα.

Ενδεχόμενη ανάπτυξη τέτοιων όπλων, ή η εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, υπάρχει κίνδυνος να εξαγριώσει την Πιονγιάνγκ, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις πρόβες εισβολής.

Προ ημερών, οι νοτιοκορεάτικες υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου. Εάν γίνει, θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια.

Ουσιώδες πεδίο μάχης

Αυξάνοντας την αβεβαιότητα, η Βόρεια Κορέα, ο πληθυσμός της οποίας δεν είναι εμβολιασμένος κατά της COVID-19, βρίσκεται αντιμέτωπη με ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, καταμετρά κάπου 2,8 εκατ. κρούσματα και 68 θανάτους, κατά τις σημερινές ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ. Η προσφορά του κ. Μπάιντεν να στείλει εμβόλια στη Βόρεια Κορέα δεν απαντήθηκε καν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Γιουν στη θεματική του περί «παγκόσμιου ανταγωνισμού των δημοκρατιών και των αυταρχικών καθεστώτων» και χαρακτήρισε την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ουσιώδες πεδίο μάχης.