Μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο κατήγγειλε χθες Δευτέρα την πρόσφατη εκτέλεση υπηκόου της Σαουδικής Αραβίας καταδικασμένου για «τρομοκρατία», υποστηρίζοντας ότι οι αρχές χάλκευσαν κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ψευδώς πως συνδεόταν με την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Ο Άμπντελ Ματζίντ αλ Νιμρ, 59 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, από την Κατίφ, επαρχία με κατά πλειονότητα σιιτικό πληθυσμό, στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου, εκτελέστηκε το Σάββατο, έπειτα από την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών αφού κατηγορήθηκε για ένταξη σε «τρομοκρατικό πυρήνα συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Όμως η Ευρωπαϊκή-Σαουδαραβική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε τις αρχές ότι «παραποίησαν» έγγραφα για να τον καταδικάσουν, εκτιμώντας ότι πραγματικός σκοπός της εκτέλεσης του Άμπντελ Ματζίντ αλ Νιμρ ήταν να φιμωθούν οι διαφωνούντες.
Η εκτέλεση αποτελεί «νέα απόδειξη της παντελούς έλλειψης αξιοπιστίας όλων των σταδίων του συστήματος δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας», έκρινε η ΜΚΟ, για την οποία έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης περιφρόνησης» από το βασίλειο έναντι κάθε έννοιας του «διεθνούς δικαίου».
Η συγκεκριμένη ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας είναι για καιρό ζώνη έντονων τριβών ανάμεσα στη σιιτική μειονότητα και την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί το σουνιτικό στοιχείο.
Στην περιοχή είχαν ξεσπάσει ταραχές το 2011, όταν διαδηλωτές, εμψυχωμένοι από τις εξεγέρσεις της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, κατέβηκαν στους δρόμους.
Οι διαδηλωτές αξίωναν να τερματιστεί αυτή που χαρακτήριζαν πολιτική συστηματικών διακρίσεων σε βάρος των σιιτών από πλευράς των αρχών του βασιλείου, κάτι που το Ριάντ διέψευδε.
Ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας αυτού, ο σιίτης πνευματικός Νιμρ αλ Νιμρ, είχε εκτελεστεί το 2016 για «τρομοκρατία».
Ο θάνατός του είχε κλιμακώσει κατακόρυφα τις εντάσεις στον Κόλπο, ειδικά με το Ιράν, χώρα κατά πλειονότητα σιιτική, που θεωρείται ο μεγάλος αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στην περιφέρεια.
Η σιιτική κοινότητα αντιπροσωπεύει περίπου 10 ως 15% των 32,2 εκατομμυρίων κατοίκων του βασιλείου, αν και δεν δημοσιεύονται επίσημες στατιστικές από την κυβέρνηση.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 140 ανθρώπους μέχρι στιγμής εντός 2024, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.