Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο πλανήτης σε κυνήγι με τον χρόνο - Θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να ανακόψουν την φόρα της;



Η πανδημία κερδίζει ξανά έδαφος. Παγκοσμίως, τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική τάση και, πλέον, οι κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία άνοδο κρουσμάτων στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθεί η Αφρική με 25% και η Μέση Ανατολή με 10%.

 

Η επιδημιολογική κοινότητα επίσης αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της νέας αυτής ανάφλεξης. Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερινή περίοδο. Υπολογίζουν ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ξανά στο έλεος της πανδημίας, ακόμα και πριν από το τέλος του Ιουλίου.

Η μόνη λύση είναι η ανοσία που θα επιφέρουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική. Δυστυχώς για όλους, αυτά αποδεικνύονται πολύ πιο αργά από την πανδημία.

 

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια. Μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330 εκατομμύρια δόσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 1,12 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Και, όμως, τα νούμερα αυτά δεν αρκούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Tο 45% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αποδεικνύεται ότι αυτό το νούμερο δεν λειτουργεί ως τοίχος προστασιας.

 

Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες του κόσμου είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, όπως προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η μια χώρα μετά την άλλη χώρα, δίνει το πράσινο φως στον εμβολιασμό ανηλίκων (15 ετών και πάνω). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που εξετάζουν και τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων στην Covid-19, όπως το υγειονομικό προσωπικό. Η Ρωσία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μονάχα κάποιες από αυτές.

Σε άλλες χώρες, αν και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επίσημος, οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που μοιάζουν με οιονεί υποχρέωση.

 

Οι αρχές στη Γαλλία επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας τους για την απειλή της παραλλαγής Δέλτα. Μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, ήρθε η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να απευθύνει έκκληση: «Εδώ και λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει και πάλι έδαφος, η παραλλαγή Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαιρετικά ανησυχητική, κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα». Πράγματι, το Παρίσι μετά από μια σχετική ανάσα, βλέπει τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα, ενώ το 30% των κρουσμάτων συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα. Στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί. Κάθε χώρα βρίσκεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο. Κρυφoκοιτάνε την εκπαίδευση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και πώς δεν θα στερηθούν για ακόμα μια φορά τα παιδιά την εκπαίδευση τους.